Kanunnik Coenenprijs voor Ger Essers

Foto: SGN

De Maasketen Jan van Eyck reikt jaarlijks een prijs uit. Het ene jaar is dat de pater Sangersprijs, het andere de kanunnik Coenenprijs.

Maasketen Jan van Eyck is een samenwerkingsverband van het grensgebied der beide Limburgen en de Selfkant en werd in 1966 gesticht, onder meer om in deze regio “Europa dichter bij de burger te brengen en de burger dichter bij Europa”.

De pater Sangersprijs gaat om de twee jaar naar een vereniging die het euregionale karakter en de grensoverschrijdende samenwerking hoog in het vaandel heeft staan. De kanunnik Coenenprijs gaat om de twee jaar naar een individu die aantoont over dezelfde kwaliteiten te beschikken.

Dit jaar is het tijd voor de kanunnik Coenenprijs. De jury die de prijs toekent heeft unaniem besloten dat de prijs ditmaal toekomt aan de heer Ger Essers.

De heer Essers is de belichaming van het Europese ideaal. Hij werkte vele jaren in het onderwijs, daarna als adviseur grensarbeid en hij was vele jaren adviseur van Europarlementariër Ria Oomen. Hij was en is ook lid van vele grensoverschrijdende verenigingen en stichtingen, waaronder de Deutsch Niederländische Gesellschaft, het Algemeen Nederlands Verbond en de stichting Geen Grens.

De prijs werd afgelopen zaterdag uitgereikt in Cultureel Erfgoedcentrum De Domijnen in Sittard.

“We bevinden ons hier in bijna het smalste stukje van Nederland, op een zucht van Duitsland en België. Dat lijkt ons normaal, dat is het niet. We zijn hier ingekapseld, afgesneden van elkaar door grenzen, vastgesteld ergens in een ver of niet zo ver verleden door militairen en beleidsmensen,” zo begon de ter ere van Essers uitgesproken laudatio.

Die grenzen blijken weliswaar relatief doorheen de tijd, maar wie er dicht bij woont heeft er op diverse manieren last van. Ger Essers heeft zich onder meer ingezet om een oplossing te vinden voor de problemen waar grenswerkers mee te maken krijgen, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In deze euregionale zone is dat een vaak voorkomend probleem.

Als uitdrukking van de waardering van de jury voor zijn gedreven inzet ontving Essers een fraaie oorkonde en het kunstwerk ‘De Veerman’. Dat kunstwerk symboliseert de rol van Ger Essers als verbinder, iemand die zowel letterlijk als figuurlijk grenzen slecht.

Cookieinstellingen