Overweg Raadskuilderweg afgesloten

Zojuist is de onbewaakte overweg op de Raadskuilderweg in Geleen onder grote belangstelling van de media op slot gegaan voor voetgangers en (brom)fietsers.

De opheffing van de overweg werd vanmiddag bijgewoond door wethouder Eefje Joosten en ProRail CEO Pier Eringa.

De reden voor sluiting is dat er regelmatig (bijna-)ongelukken gebeurden op deze oversteekplaats. De overweg vormt voor voetgangers en fietsers vanuit de Geleense wijken Lindenheuvel, Landgraaf en Borrekuil de kortste verbinding naar het Zuyderland ziekenhuis.

“Natuurlijk is niet iedereen blij met deze afsluiting”, zo laat een woordvoerder van ProRail weten. “Maar de moeder van de jongen die in september aan de dood ontsnapte toen hij overstak staat er volledig achter.” De bedoelde jongen werd bijna door een intercity gegrepen die hij door een eerder passerende trein niet had zien aankomen. Hij meldde zich bij ProRail nadat het filmpje op Facebook was gepubliceerd.

In 2020/2021 wordt gestart met de aanleg van een spoortunnel. Een voorstel daartoe wordt komende raadsvergadering besproken. Wethouder Joosten: “We kiezen bewust voor de aanleg van een tunnel. Het is de duurste, maar ook de veiligste oplossing. Daarbij speelt ook een rol dat we niet verwachten dat door de overweg te beveiligen met licht- en geluidssignalen daar geen incidenten meer zullen voorkomen.”

Machinist redt leven van een fietser op onbewaakte overweg

Incidenten op onbewaakte overwegen gebeuren helaas niet incidentelijk. We zien bij al deze overwegen structureel 'bijna aanrijdingen' gebeuren. Zo is dat ook te zien bij een onbewaakte overweg in Geleen, waar we vorige week al een andere (inmiddels wereldberoemde) video over plaatste. Hier opnieuw iemand die maar nipt aan de dood ontsnapt… Gelukkig remt ook hier de machinist zo snel mogelijk en geeft dat de fietser nét die extra centimeters… Vandaag sluiten we deze overweg definitief af!

Geplaatst door ProRail op Zondag 2 december 2018

Cookieinstellingen