Les Santons de Provence in Pater Karel museum in Munstergeleen

Foto: Pater Karel museum

De mooiste tijd van het jaar komt eraan: de kersttijd. En wat is er mooier dan dit te vieren met een expositie van bijzondere kerstbeeldjes uit de Provence: ‘Les Santons’.

Santon is afgeleid van ‘santoun’ of ‘santoùos’: Provençaals voor ‘kleine heilige’.

De Santons werden met name populair tijdens Franse Revolutie (1789) toen alle uitingen van het katholicisme verboden werden. Het grootste deel van de Franse bevolking bleef in haar hart katholiek en het verbod op geloofsuitingen had burgerlijke ongehoorzaamheid tot gevolg: het kerkelijk leven werd in huiselijke kring voortgezet.

Ook in de Provence bleven de mensen het kerstgebeuren thuis vieren. Buiten het waakzame oog van de autoriteiten maakten men zelf beeldjes voor de kerststal: de Santons. Tot de klassieke Santons behoren beeldjes van Jezus, Jozef en Maria, de Drie Koningen, de engel, de os en de ezel. De klassieke reeks werd later aangevuld met typische dorpsfiguren zoals de herder, de hoeveknecht, de dorpsidioot, de blinde, de zigeunerin, de pastoor, de burgemeester en ga zo maar door.

Rond de kerststal werd met een ongelooflijke precisie een miniatuur Provençaals dorp nagebouwd.

En zo kreeg de speelse toevoeging van typische dorpsfiguren een diepere betekenis: op deze manier was de hele dorpsgemeenschap aanwezig bij de geboorte van Jezus, en daardoor werd men een ‘beetje heiliger’.

De tentoonstelling van de Santons wordt op zondag 9 december om 16:00 uur officieel geopend.

De expositie is tot en met zaterdag 2 februari 2019 te bezichtigen in het museum van de Pater Karel Kapel, Pater Karelweg 1 in Munstergeleen. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 14:00-17:00 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom!

De collectie Santons die u in de kersttijd bij Pater Karel kunt bewonderen, zijn beschikbaar gesteld door het ‘Maison des Santons’ in Schimmert.

Cookieinstellingen