Wie maakt dit jaar de Kènjervastelaovesposter van Sittard-Geleen?

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Ook dit jaar werpen honderden basisschoolleerlingen in Sittard-Geleen zich creatief in de bocht om een mooie carnavalsposter te maken.

Het initiatief voor een Kènjervastelaovesposter werd drie jaar geleden gelanceerd door Mark Mies (destijds mede-uitgever van Quant-magazine) in samenwerking met kunstenares Marij Heijligers uit Limbricht en heeft al twee mooie Kènjervastelaovesposters opgeleverd.

Aan carnaval hangt veel vast. Niet alleen het plezier tijdens die dagen zelf, maar ook in de aanloop er naar toe. Het is een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed, dat bovendien veel sociale cohesie en creativiteit met zich meebrengt. Dat het feest meer dan de moeite waard is wil Marij met deze tekenlessen ook aan de deelnemende kinderen duidelijk maken. ”Hopelijk gaan ook steeds meer leerkrachten het belang ervan inzien en kunnen we volgend jaar op nóg meer deelnemers rekenen,” zegt Marij. (lees verder onder de foto)

Tips van Marij

Gelukkig groeit de animo voor deelname aan dit leuke project nog steeds: dit jaar doen er zo’n 700 leerlingen mee van 23 groepen 7-8 van 17 basisscholen (van de 44 die de gemeente telt), verdeeld over de hele gemeente. En dat betekent voor Marij Heijligers het nodige werk, want alle groepen worden door haar bezocht, aan het werk gezet en met raad en daad bijgestaan. Daarmee is ze in november al gestart.

Vrijdag was ze op bezoek bij groep 7-8 van basisschool De Tovertuin in Sittard. “Ik kan helemaal niet goed tekenen” verzucht een van de leerlingen. Marij stelt hem meteen gerust. “Dat hoeft ook helemaal niet”, zegt ze, “want de eerste Kènjervastelaovesposter die in 2017 verscheen werd gemaakt door iemand die ook van zichzelf vond dat hij absoluut niet kon tekenen. En tóch werd zijn ontwerp gekozen!”

Alle leerlingen die meedoen maken dus kans dat hun posterontwerp door een onafhankelijke jury wordt uitgekozen als Kènjervastelaovesposter 2019.

De eerste selectie gebeurt door de leerlingen zelf, want elk van de 23 deelnemende groepen kiest drie tekeningen die naar de jury worden gestuurd. Die heeft op 6 februari vervolgens de handen vol om uit de 69 inzendingen er één te kiezen als de leukste, vrolijkste en meest carnavaleske. “Ik ben blij dat ik zelf niet in de jury zit,” zegt Marij, “want het is soms echt ontzettend moeilijk om te kiezen”.

Van alle door de jury beoordeelde inzendingen wordt een expositie ingericht bij De Domijnen.

Het door de jury gekozen ontwerp wordt op vrijdag 15 februari om 14:00 uur gepresenteerd in de school van de maker ervan. De poster wordt dan in een oplage van vele duizenden exemplaren gedrukt en wordt vanaf dan gratis verspreid. Hoe sjiek is dat!

Reacties

article
151807
Ook dit jaar werpen honderden basisschoolleerlingen in Sittard-Geleen zich creatief in de bocht om een
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20190112/wie-maakt-dit-jaar-kenjervastelaovesposter-sittard-geleen/
2019-01-12T13:11:10+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2019/01/12120842/kenjercarnavalsposter-2019-1.jpg
Kènjervastelaovesposter
Carnaval, Nieuws