Expositie ‘De 100 beste cartoons – Inktspotprijs 2018’

Good migrant, bad migrant
Good migrant, bad migrant
Foto: © Tjeerd Rooyaards

De expositie De 100 beste cartoons – Inktspotprijs 2018 is van 16 februari tot en met 31 maart 2019 te zien in Bibliotheek Ligne te Sittard.

Deze is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Ieder jaar wordt de Inktspotprijs toegekend aan de beste politieke tekening van het jaar.

De tentoonstelling laat de 100 ingezonden en genomineerde spotprenten zien voor de Inktspotprijs 2018, met daarbij natuurlijk ook de winnaars. De eerste prijs van deze editie is gewonnen door Tjeerd Royaards. Zijn tekening Good migrant, bad migrant  (afbeelding boven dit bericht) werd als beste uitgeroepen. De tweede en derde prijzen zijn respectievelijk voor Tom Janssen met zijn cartoon Geen dividendbelasting en Joep Bertrams met De Schepping. Drie eervolle vermeldingen gaf de jury voor de tekenaars Mirjam Vissers, Bas Palsrok en Pieter Geenen.

Dividendbelasting – © Tom Janssen

De 100 inzendingen van dit jaar, actuele tekeningen die vaak geestig, soms genadeloos hard en altijd verrassend zijn, leggen stuk voor stuk de vinger op de zere plek. Ze geven een overzicht van ons jaar met commentaar op #metoo, Facebook, Trump, dividendbelasting, Brexit en Zwarte Piet. De herhaling is een kracht – het is fascinerend om te zien hoe één onderwerpen in zo veel verschillende vormen verbeeld wordt.

De Schepping – © Joep Bertrams

Natuurlijk zijn de grote namen aanwezig: Joep Bertrams, Jos Collignon, Tom Janssen, Siegfried Woldhek, Stefan Verwey. Minstens zo interessant zijn de nieuwe namen die elk jaar komen bovendrijven, jong talent dat de (digitale) tekening heeft ontdekt als kunstvorm en als middel om zaken aan de kaak te stellen.

Frank Holthuizen van het Limburgs Museum in Venlo: “Het ‘vrije woord’ is een van de belangrijkste verworvenheden van de democratie. We mogen zeggen en schrijven wat we denken. Maar we mogen ook tekenen wat we denken. De Inktspotprijs is in die zin een viering van het ‘vrije beeld”.

Deze Inktspotexpo is tot stand is gekomen i.s.m. Stichting Pers en Prent en het Limburgs Museum Venlo.

Cookieinstellingen