Kunt u niet gaan stemmen? Machtig dan iemand om voor u te stemmen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op 20 maart worden de verkiezingen gehouden voor de Provinciale Staten van Limburg en en voor het Waterschap.

Als u zelf niet in de gelegenheid bent om op die dag uw stem uit te brengen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u uw stem uitbrengen. Op de achterzijde van de stempas kunt u de naam van degene (gemachtigde) die voor u gaat stemmen invullen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in Sittard-Geleen woont en ook een stempas voor dezelfde stemming heeft ontvangen.

Iemand machtigen

Wilt u een andere kiezer voor beide stemmingen machtigen dan moet u op beide stempassen de achterzijde invullen. De kiezer die voor u gaat stemmen moet dan zelf ook voor beide stemmingen gaan stemmen. Van belang is dat de gemachtigde per stemming niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen en de volmachtstem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt. De kiezer die voor u gaat stemmen moet ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs van u aan de voorzitter laten zien. Voor deze stemmingen geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

Schriftelijke volmacht

Bent u niet in de gelegenheid om iemand te machtigen door de achterzijde van de stempas in te vullen (omdat u bijvoorbeeld in het buitenland bent wanneer de stempassen geleverd worden)? Ook dan kunt u iemand machtigen die in gemeente Sittard-Geleen woont en mag stemmen voor dezelfde verkiezingen.

Het hiervoor benodigde formulier kunt u afhalen of aanvragen bij cluster verkiezingen van gemeente Sittard-Geleen of downloaden van de website van de gemeente Sittard-Geleen. De schriftelijke aanvraag moet uiterlijk 15 maart 2019 door de gemeente zijn ontvangen. De gemachtigde ontvangt daarna het volmachtsbewijs en hoeft in dat geval geen kopie van uw identiteitsbewijs aan de voorzitter te laten zien.

Keuze bepalen

Weet u nog niet waarop u wilt gaan stemmen? Onderstaande stemwijzers helpen u bij het bepalen van uw keuze.

» Stemwijzer waterschapsverkiezingen
» StemWijzer verkiezingen Provinciale Staten

Dossier: Verkiezingen
Cookieinstellingen