HTX Imaging brengt Matrix Sublimator naar de markt

Foto: Still uit video Brigthlands Health Campus Maastricht

Het nieuwe bedrijf HTX Imaging brengt de Matrix Sublimator naar de markt: een uitvinding van UM-onderzoeksinstituut M4I op Brightlands Maastricht Health Campus.

De Matrix Sublimator is een innovatief onderzoeksinstrument waarmee onder andere menselijk weefsel geprepareerd kan worden voor metingen in de massaspectrometer.

De kwaliteit en de resolutie van de metingen gaat dankzij de Matrix Sublimator flink omhoog. Onlangs droeg Brightlands Maastricht Health Campus de knowhow en het patent over aan HTX Imaging BV, in ruil voor royalty’s over elk verkocht product. Naar verwachting zullen enkele honderden exemplaren van de Matrix Sublimator in de markt worden gezet.

Samenwerking

Het oorspronkelijke idee voor de Matrix Sublimator is ontwikkeld in een samenwerkingsproject tussen M4I *, DSM Resolve BV en IDEE, de ingenieursafdeling van Maastricht University. Voor het doorontwikkelen en vervolmaken van de Matrix Sublimator werkte prof. dr. Ron Heeren, hoofd Imaging Massaspectrometrie van M4I, samen met Maastricht Instruments. Met steun van Brightlands Health Campus werd een patent op de technologie ingediend. Dit alles resulteerde – na twee proefplaatsingen in Amerikaanse laboratoria – tot het apparaat dat nu de markt op gaat.

* M4I is een state-of-the-art onderzoeksinstituut voor moleculaire beeldvorming dat sinds 2015 op Brightlands Maastricht Health Campus is gevestigd.

Nieuwe onderneming

Het Amerikaanse HTX Imaging van de Fransman Alain Creissen richtte speciaal voor deze technologie een nieuw Nederlands bedrijf op dat gevestigd is op Brightlands Maastricht Health Campus: HTX Imaging BV. De initiatiefnemers blijven betrokken bij toekomstige ontwikkelingen en de apparaten worden in Limburg door AIM Brunssum BV geproduceerd.

Steun

De Provincie Limburg investeerde in 2015, via Limburg Investeert in haar Kenniseconomie-programma, fors om M4I naar Maastricht te halen. De focus van M4I past immers perfect bij die van Brightlands Maastricht Health Campus. Deze samenwerking tussen de verschillende partijen is geïnitieerd door Enabling Technologies BV en is financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg.

Hoe werkt de Matrix Sublimator?
De Matrix Sublimator voorziet het te onderzoeken weefsel uiterst zorgvuldig van een dun laagje chemisch poeder. Hierdoor zullen de moleculen – na energietoevoer door middel van een laser – gemakkelijker het weefsel verlaten en de massaspectrometer ingaan. In een volgende stap worden de losgekomen moleculen in het magneetveld van de massaspectrometer gewogen. Het resultaat is een spectrum, een soort grafiek, van de hoeveelheid moleculen gesorteerd naar gewicht. Aan de hand van een opgebouwde database kan in de toekomst bepaald worden welk soort cellen zich in het weefsel bevinden: zijn het bijvoorbeeld gezonde cellen of kankercellen?
Cookieinstellingen