‘De Zakkenvullers’ prikken Sittard schoon

... de oogst van een uurtje zwerfafval opruimen ...
Foto: De Zakkenvullers

Eén Landelijke Opschoondag – die werd dit jaar op 23 maart gehouden – is bij lange na niet genoeg om al het zwerfafval in de openbare ruimte op te ruimen.

Zwerfafval: het is een bron van ergernis voor iedereen. Het zorgt voor een verrommelde aanblik van de openbare ruimte, draagt bij aan een gevoel van onveiligheid, vervuilt het milieu, trekt ongedierte aan en is tegelijkertijd schadelijk voor andere dieren.

Als je van je stad houdt, hou je afval dan even vast tot je een prullenbak ziet of gooi het thuis in de vuilnisbak

Maar wat doe je om van dat zwerfafval af te komen? Met mopperen verdwijnt de troep niet. De gemeente heeft geen geld om afval dat anderen op straat gooien frequent op te ruimen. “Dan maar zelf het goede voorbeeld geven”, dacht Lara van Wijk uit Sittard. En ze trommelde in januari samen met Yvonne van Helvert een groep buurtbewoners op om de omgeving van het Kerkplein op te kuisen met behulp van door de gemeente beschikbaar gestelde afvalgrijpers en afvalzakken. De rondzwervende blikjes, flesjes, lege sigarettenpakjes, peuken en allerlei andere troep die voorbijgangers achteloos en kennelijk ongeïnteresseerd in de kwaliteit van de openbare ruimte op straat achterlieten werden opgeruimd. En dat gaf een voldaan gevoel.

“Het gaat er niet enkel om dat de troep wordt opgeruimd, het gaat er ook om dat andere mensen zien dat je afval aan het opruimen bent. Misschien dat ze daardoor zelf minder snel troep op straat gooien, of zelf ook de handen uit de mouwen steken,” zo verwoordt Leon van Wijk het idee achter de actie. “We kunnen wel mopperen dat de gemeente de rommel moet opruimen, maar daarvoor is momenteel geen geld: er wordt bezuinigd.”

En eerlijk is eerlijk zijn: de troep op straat wordt niet door ‘de gemeente’ veroorzaakt, maar door sommige inwoners en bezoekers van de stad.

Met andere woorden: het probleem kan alleen worden opgelost door een gedrags- en mentaliteitsverandering. De opruimacties leiden er hopelijk toe dat mensen zich ervan bewust worden dat het niet nodig, maar wel asociaal is om afval op straat te gooien. Iedereen heeft er namelijk last van. En iedereen kan er ook iets aan doen.

Als ergens al veel zwerfafval ligt gooien mensen hun afval makkelijker op straat

De eerste actie in de omgeving van het Kerkplein moest dan ook een vervolg krijgen. Vanochtend om 08:15 werd een tweede opruimsessie georganiseerd, die startte op het Stationsplein. Ditmaal gingen de zelfbenoemde ‘Zakkenvullers’ Marc Doomen, Lara en Leon van Wijk en Yvonne en Martijn van Helvert gewapend met prikstok en afvalzak de troep in de openbare ruimte op de route van het station richting Ligne te lijf.

“We hopen dat steeds meer mensen ons voorbeeld willen volgen”, zegt Martijn van Helvert. “We willen deze actie vier keer per jaar houden, vandaag was de tweede sessie. Komende acties worden aangekondigd via Facebook. Iedereen is van harte uitgenodigd om met ons mee te doen.”

De volgende actie wordt gehouden op vrijdag 14 juni van 16:00 tot 17:00 uur en start bij Coffee Mundo aan plein Ligne. Mogelijk komen dan de schootsvelden aan de beurt.

Wat opviel tijdens de prikactie van vandaag:
- Heel veel peuken
- Heel veel parkeerkaartjes
- Heel veel blikjes en bekertjes in de struiken tussen de rijbaan en
  het fietspad langs de Rijksweg Noord

Reacties

article
159913
Eén Landelijke Opschoondag – die werd dit jaar op 23 maart gehouden – is bij
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20190415/de-zakkenvullers-prikken-sittard-schoon/
2019-04-15T13:00:52+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2019/04/15110115/de-zakkenvullers-met-de-oogst-van-een-uurtje-zwerfafval-opruimen.jpg
De Zakkenvullers, Prik Sittard schoon, zwerfvuil
Nieuws