Kennedy Mars lopen zonder blaren? Voeten intapen helpt!

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zaterdag 20 april beginnen een dikke tweeduizend wandelaars vanaf 05:00 uur vol goede moed aan de 56e Kennedy Mars van Sittard.

Het belooft een stralende dag met prachtig weer te worden. Met een verwachte temperatuur van 24 graden is het echter aan de warme kant voor een mars van 80 kilometer. Normaliter ligt de temperatuur rond deze tijd van het jaar zo’n 10 graden lager. Draag zaterdag dan ook de juiste kleding en goed ingelopen wandelschoenen, eet regelmatig wat en drink vaak kleine hoeveelheden, draag een pet of hoedje en een zonnebril en vergeet de zonnebrandcrème niet. En nuttig, zeker ’s middags als het op zijn warmst is, af en toe ook iets zouts, zoals drop of een zakje chips.

En dan verder maar hopen dat je als wandelaar verschoond blijft van blaren, want als er iets slopend is dan zijn het wel die pijnlijke vochtophopingen tussen de opperhuid en de lederhuid en de daaruit voortvloeiende ongemakkelijke voetafwikkeling, met allerlei andere pijnen en pijntjes tot gevolg.

Het Rode Kruis biedt deelnemers aan de Kennedy Mars al jaren een voetenintapeservice aan, waarbij delen van de voet of de gehele onderkant van de voet dakpansgewijs worden afgeplakt met repen leukoplast. “Daarmee voorzie je de huid als het ware van een stevige extra laag, die blaarvorming voorkomt of in elk geval sterk afremt.” In totaal plakt het Rode Kruis vandaag een kleine 2 kilometer aan leukoplast onder de voeten van zo’n 200 wandelaars.

Vooral bij warm weer zie je dat mensen meer last van blaren krijgen. Wie onderweg last van blaren krijgt kan zich laten behandelen bij een van de hulpposten langs de route. En als het dan toch al te bar en boos is gesteld met de voeten van een wandelaar, dan zal er een advies volgen vooral niet verder te lopen…

Maar wie zich goed heeft voorbereid op de 80 kilometer lange tocht en trainingslopen van 50 kilometer zonder blaren heeft volbracht, die zal er zaterdag waarschijnlijk ook weinig of geen last van hebben.

Reacties