Dominicanen en Dominicanessen in Sittard

Foto: Uitgeverij Verloren

Binnenkort verschijnt een nieuwe uitgave van de Professor Doctor Timmers Stichting: Dominicanen en dominicanessen in Sittard.

Sittard kende in de zeventiende en achttiende eeuw binnen de stadswallen een klooster van dominicanen en dominicanessen. In het stadsbeeld is hun aanwezigheid tot op de dag van vandaag zichtbaar.

De dominicanen vestigden zich vanuit Maastricht in 1622 in Sittard en bouwden een klooster aan de Oude Markt met de aangrenzende barokke St.-Michielskerk op de Markt. De dominicanessen vestigden zich in 1649 vanuit Brugge in het Agnetenbergklooster aan de Plakstraat.

De kloosterlingen verbonden hun leefwijze met een onderwijstaak. Voor de dominicanen kwam daar hun assisterende werkzaamheid bij in de parochiële zielzorg in stad en omgeving.

Mede op basis van niet eerder bestudeerde bronnen uit binnen- en buitenland brengt dit rijk geïllustreerde boek het veelkleurige dominicaanse verleden weer tot leven, met aandacht voor politieke, sociale en culturele dimensies.

Het boek, een mooie bouwsteen voor de geschiedenis van Sittard, is een bundel van enkele honderden pagina’s met diverse bijdragen, onder redactie van Chris Dols, Guus Janssen en Kees Schutgens met medewerking van Guus Bary. Dominicanen en dominicanessen in Sittard wordt in een beperkte oplage uitgegeven door Uitgeverij Verloren en kost 35 euro. Bestellen kan via de website van de uitgever.

Het boek wordt op woensdagmiddag 26 juni om 15:30 uur gepresenteerd in – hoe kan het ook anders – de St.-Michielskerk oftewel de Paterskerk aan de Markt in Sittard. Daarbij zal prof. dr. Erik Borgman uitgebreid reflecteren op de hedendaagse en historische verhoudingen tussen religie en samenleving, mede op basis van de dominicaanse casus.

Cookieinstellingen