Sittard-Geleen niet aangemeld voor proef gesloten coffeeshopketen

Foto: © Bjorn de Hoog

Voor deelname aan het experiment met legaal geteelde wiet hebben zich 26 gemeenten aangemeld. Er is plaats voor zes tot tien deelnemers.

De inschrijving voor dit experiment is maandag gesloten. De vier grote steden ontbreken, omdat de opzet van de proef hun niet aanstaat. Ze maken bijvoorbeeld bezwaar tegen de eis dat alle coffeeshops in de gemeente moeten deelnemen aan de proef. Steden als Breda en Tilburg hebben zich wel aangemeld.

De commissie van deskundigen die het experiment begeleidt, buigt zich nu over de aanmeldingen, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. In de loop van de zomer wordt haar oordeel verwacht en maakt het kabinet bekend welke gemeenten zijn uitverkoren. Het duurt dan nog wel een jaar of twee voor de legaal geteelde wiet in de coffeeshops ligt.

De gemeente Sittard-Geleen heeft zich niet voor deelname aan het experiment aangemeld.

In een memo van mei aan de gemeenteraad heeft burgemeester Sjraar Cox zijn standpunt hierover medegedeeld: “Kort gesteld vraagt deelname nog steeds om forse (extra) investeringen door onze gemeente en onze (lokale) politie. Investeringen die mijns inziens beter gedaan kunnen worden om de aanpak van andere (veiligheids)thema’s te versterken.”

In de raadsronde van 13 september 2018 werd die stellingname van de burgemeester al door de meeste fracties ondersteund.

De gemeenten Maastricht en Heerlen hebben zich wel aangemeld voor deelname aan het experiment. De namen van de 6 tot 10 gemeenten die daadwerkelijk gaan meedoen aan de pilot worden nog deze zomer bekendgemaakt.

Cookieinstellingen