Tihange 2 wordt – mogelijk – vanavond opgestart

Foto: © Traumrune [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons

Onlangs gaf de Belgische atoomwaakhond FANC – Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle – toestemming om reactor 2 van de kerncentrale in Tihange opnieuw op te starten.

De reactor heeft ruim 10 maanden stilgelegen nadat tijdens een onderhoudsbeurt in augustus afgelopen jaar bleek dat het beton van een gebouw waarin noodsystemen als dieselaggregaten en pompen staan in zeer slechte conditie verkeerde.

Nu de constructie van het bunkergebouw is versterkt en het beton is gerepareerd kan de reactor opnieuw worden opgestart.

De reactor zou eerst zaterdag worden opgestart, maar dat werd vervolgens uitgesteld tot zondag en ook die dag bleek niet haalbaar. De centrale wordt nu dinsdagavond rond 23:00 uur weer in bedrijf genomen.

Aanvankelijk werd verwacht dat Tihange 2 op 1 juni weer heropgestart zou kunnen worden, maar dat werd in mei uitgesteld tot 30 juni. Nadat de FANC afgelopen week groen licht had gegeven voor de opstart liet uitbater Engie Electrabel weten dat de reactor op zaterdag 22 juni zou worden opgestart. Dat werd vervolgens uitgesteld tot zondag en ook die dag bleek niet haalbaar. De centrale wordt nu dinsdagavond rond 23:00 uur weer in bedrijf genomen.

Het uitstel heeft te maken met de uitvoering van diverse tests en controles. Het steeds opnieuw uitstellen van de heropstart draagt niet bij aan een gerust gevoel bij diegenen die aandringen op een spoedige sluiting van Tihange 2.

In Nederland en Duitsland hebben velen geen vertrouwen in de veiligheid van de reactor en ziet men de omstreden reactor liefst zo snel mogelijk buiten bedrijf gesteld.

Tihange 2 staat ook wel bekend als de scheurtjesreactor, omdat tijdens een controle enkele jaren geleden duizenden haarscheurtjes (of waterstofvlokken) in de stalen reactorvatwand werden aangetroffen. Deskundigen zijn verdeeld over de vraag of het veilig is om de reactor te blijven gebruiken.

'

Reacties

article
165348
Onlangs gaf de Belgische atoomwaakhond FANC – Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle – toestemming om
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20190625/tihange-2-wordt-mogelijk-vanavond-opgestart/
2019-06-25T07:00:29+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/11/19204527/tihange-%C2%A9-Traumrune-CC-BY-SA-3.0-via-Wikimedia-Commons.jpg
Tihange 2
Nieuws