Oppositie wil breed gedragen college met 5 full-time wethouders uit 5 partijen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De zes oppositiepartijen in de gemeenteraad van Sittard-Geleen streven naar een gelijkwaardige en collegiale ploeg van 5 wethouders met breed politiek draagvlak.

Het aantal van vijf wethouders is in de ogen van de oppositiepartijen – met verwijzing naar steden als Den Bosch en Roermond – een reëel aantal voor een stad als Sittard-Geleen.

Volgens de oppositie is een nieuwe opzet en samenstelling van de bestuursploeg nodig omdat de krappe meerderheid van één grote partij met een aantal kleine partijen en een grote ploeg van wethouders (3 voor 1 fte, 2 voor 0,75 fte en 2 voor 0,5 fte) geen stand heeft kunnen houden, waardoor er een onwerkbare situatie is ontstaan. “De meerderheid van één zetel en daarmee de afhankelijkheid van die ene zetel, alsmede de daardoor noodzakelijk strakke coalitiediscipline werkt uiteindelijk verlammend, ook al wordt een verandering van de bestuursstijl nagestreefd,” meent de oppositie.

In de nieuwe, door de oppositie voorgestane samenstelling van het College van B&W leveren gob, GroenLinks én het CDA elk één wethouder. De twee andere wethouders kunnen worden voorgedragen door clusters van kleinere partijen. Het aantal zetels dat een partij heeft speelt met andere woorden geen rol in de verdeling van de wethouderszetels. “Het voorstel voor 5 full-time wethouders, één per partij ongeacht het aantal raadszetels, zorgt voor meer balans en voorkomt een ‘wurggreep’ van de twee grootste partijen”, zo stellen de oppositiepartijen (CDA, PVV, Stadspartij, D66, 50Plus en SPA).

Door deze opzet moet een betere verhouding ontstaan tussen oppositie en coalitiepartijen, zodat aan de bestuurscrisis het hoofd kan worden geboden. Verder kunnen zo verschillende clusters in de raad bestaan en is er niet meer persé een scherpe scheiding tussen oppositie en coalitie. Wethouders kunnen op zoek gaan naar meerderheden in het college, maar ook in de raad. Individuele raadsleden en fracties kunnen zo meer invloed uitoefenen op het bestuur. Per thema kan er sprake zijn van wisselende meerderheden. Daardoor krijgt coalitiediscipline minder gewicht en verdwijnen de scherpe kantjes in de verhouding tussen oppositie en coalitie en ontstaat er ruimte voor meer inhoudelijk debat in de raad.

Voor het te volgen beleid willen de oppositiepartijen uitgaan van het door de coalitie van gob, GroenLinks, PvdA, DNA, (SP) en VVD opgestelde coalitieakkoord, met doorvoering van enkele accenten en aanpassingen, waarvoor in de bespreking van de kadernota al stappen zijn gezet.

Cookieinstellingen