Ensemble Lyrico – Ayres and Psalms van John Dowland

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op zondagmiddag 22 september geeft Ensemble Lyrico om 15:00 uur een concert in het oude Salviuskerkje in Limbricht.

Ensemble Lyrico houdt zich overwegend bezig met de wat onbekendere renaissance- en barokmuziek. Ensemble Lyrico bestaat uit Lucia van Vugt, sopraan; Geert Koskamp, altus; Wil Lensen, tenor; Noel Casteleyn, bas; Ben Bults, gamba en Arie de Bruijn, klavecimbel.

Op dit moment concentreert het ensemble zich op de Psalmen en Ayres van John Dowland (1563-1626). John Dowland was een Engelse zanger, luitist en componist. Lees verder onder de foto.

Ensemble Lyrico
Ensemble Lyrico – Foto: © Kees van der Rest

Programma

  1. Ayres for four voices (1597): ayres afgewisseld met klavecimbel versies;
  2. Lamentatio Henrici Noel (1597): enkele Psalmen;
  3. A Pilgrimes Solace (1612) : drie Bijbelse taferelen

Er is vrij weinig bekend over het leven van Dowland. Waarschijnlijk werd hij geboren in Londen. Als jongeman reisde hij naar Parijs, waar hij zich bekeerde tot het katholicisme. Terug in Engeland solliciteerde hij naar de functie van luitist aan het hof, maar werd afgewezen. Gefrustreerd vertrok hij naar Rome, waar hij in contact kwam met de nieuwste muzikale ontwikkelingen. Eind 1596 keerde hij terug naar Londen en publiceerde zijn eerste muziekbundel: de First Booke of Songes or Ayres of Foure Partes with Tableture for the Lute (1597). Het was een enorm succes, werd zeker 4 keer herdrukt en was vernieuwend om verschillende redenen. Het was de eerste publicatie van Engelse ‘lute songs’ en de eerste publicatie die de ingenieuze ‘table layout’ gebruikte, wat betekende dat de compositie op veel verschillende manieren uitgevoerd kon worden.

Het luitlied is altijd muziek voor intieme omgevingen, of het nu aan het hof, in privésalon of thuis is. Veel luitliederen werden gepubliceerd op een manier dat ze konden worden gezongen door een enkele zanger met luitbegeleiding of door maximaal vier zangers met of zonder instrumenten.

Deze vierstemmige liedjes werden gepubliceerd als tafelboeken, zo genoemd omdat de delen in meerdere richtingen werden afgedrukt, waardoor zangers rond de tafel konden komen om uit een enkel boek te lezen.

Naast de wereldlijke teksten van de Ayres, voorzag Dowland ook geestelijke teksten van muziek zoals Psalmen en Bijbelse taferelen, als in A Pilgrimes Solace.

Entree 12,50 euro, 10,00 euro bij reserveren
Reserveren via [email protected]
Informatie www.ensemblelyrico.nl
Locatie: Platz 2, Limbricht
www.salviuskerkje.nl, telefoon 0464588423

'

Reacties

article
171203
Op zondagmiddag 22 september geeft Ensemble Lyrico om 15:00 uur een concert in het oude
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20190911/ensemble-lyrico-ayres-and-psalms-van-john-dowland/
2019-09-11T17:17:19+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/10/19133936/salviuskerkje-en-kasteelburcht-en-gracht2.jpg
Ayres and Psalms, Ensemble Lyrico, John Dowland, Oude Salviuskerkje Limbricht
Nieuws