Turn Around Olefins 4: naftakraker kan weer gaan draaien

Foto: © Ivo Goessens - www.double-eye.nl

Naftakraker Olefins 4 van SABIC op Chemelot heeft een grondige onderhoudsbeurt achter de rug en kan weer worden opgestart.

Met deze zesjaarlijkse onderhoudsbeurt – bij SABIC spreken ze dan van een Turn Around, of kortweg TA – is een investering gemoeid van tegen de 100 miljoen euro. Daarmee is de 40 jaar geleden door DSM in productie genomen en in 2002 aan SABIC overgedragen naftakraker, die uit nafta met name etheen en propeen produceert voor verschillende kunststofproducenten op het Chemelot-complex, weer helemaal bij de tijd.

De TA is een zeer ingrijpend project, waaraan door duizenden mensen werd meegewerkt. De voorbereidingen voor de TA begonnen al in 2017, de uitvoering startte eind augustus en is nagenoeg afgerond.

Van een aantal aanpassingen zal ook de omgeving profiteren. Zo is de fakkeltip van naftakraker Olefins 4 (ook wel NAK 4 genoemd) vervangen door een exemplaar dat minder geluidsoverlast voor de omgeving met zich mee zal brengen. Verder zijn er aanpassingen getroffen voor koppeling aan Het Groene Net. Dat stadsverwarmingsnetwerk maakt gebruik van de restwarmte van onder meer de Biomassa Energiecentrale in Sittard en straks dus ook van de restwarmte van Olefins 4.

Cookieinstellingen