‘Vandaag maak ik de mensen eens een keertje blij!’

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

“Nee meneer, u hoeft vandaag niet te betalen. Morgen weer wel en bovendien vooraf”, zegt een medewerkster van parkeerbeheer tegen een parkeerder.

Zij staat vandaag bij de nieuwe parkeermeters op P-Steenweg. De oude parkeermeters van het systeem voor cameraparkeren, waarmee bezoekers bij vertrek moesten betalen zijn weggehaald en de nieuwe parkeermeters – waar bezoekers vooraf een kaartje moeten kopen en hun verblijfsduur in de stad dus ook vooraf moeten inschatten – worden geïnstalleerd.

“Vandaag krijg ik voor de verandering alleen maar blije reacties van mensen. Dat is ook wel eens leuk om mee te maken,” aldus de medewerkster van parkeerbeheer nadat ze weer een andere bezoeker heeft verteld dat er vandaag niet betaald hoeft te worden.

Vooraf betalen voor parkeren vinden veel bezoekers niet prettig. Om nog maar te zwijgen over de ondernemers van de Steenweg. “We hebben jarenlang gevraagd om een systeem waarbij bezoekers pas betalen voor parkeren wanneer ze vertrekken. Dat systeem was er met cameraparkeren, maar dat is nu dus weggehaald.” Het systeem van cameraparkeren bleek tot veel klachten te leiden. Zo veel, dat van een tijd lang van handhaving werd afgezien. Met andere woorden: wie niet betaalde kreeg geen boete. En dat is vanaf morgen dus afgelopen, al zal er de eerste tijd wel sprake zijn van enige coulance.

De gemeente heeft geen geld om het verzoek van de winkeliers om een systeem van achteraf betalen in te voeren. Een systeem met slagbomen, kaartuitgifte, betaalautomaat en kaartlezers kost in aanleg zo’n 150.000 euro en vergt jaarlijks ook nog eens 40.000 euro aan onderhoud en beheer. Dat geld is er simpelweg niet, zo heeft wethouder Joosten (o.a. parkeren) de ondernemers duidelijk gemaakt. Verder is achteraf betalen wel gewoon mogelijk middels diverse mobiele apps.

Cookieinstellingen