‘Voor altijd in mijn hart’ – een boek dat helpt bij rouwverwerking

<em>Laila Wakrim, Berry van Rijswijk en Dieuwertje Mangeng</em>
Laila Wakrim, Berry van Rijswijk en Dieuwertje Mangeng
Foto: Bullseye Publishing

Vrijdagavond werd in Sittard een bijzonder boek gepresenteerd over rouw en rouwverwerking voor kinderen, jongeren en mensen met een verstandelijke beperking.

‘Voor altijd in mijn hart’ werd geschreven door intern begeleider Laila Wakrim en begeleider Dieuwertje Mangeng. Bijzonder aan dit boek is dat er naast informatie ook opdrachten in staan die helpen om nabestaanden op een mooie manier te herinneren.

Laila en Dieuwertje overhandigden het eerste exemplaar van hun nieuwe boek aan Berry van Rijswijk, wethouder van Jeugd en Onderwijs in Sittard-Geleen.

‘Voor altijd in mijn hart’ gaat over rouw en rouwverwerking en richt zich op kinderen, jongeren en mensen met een verstandelijke beperking. Laila Wakrim is vanuit haar werk als intern begeleider verbonden aan MOVARE-school de Vlieger in Sittard, vandaar dat ook Kiki Huijnen, lid van het CVB van onderwijsstichting MOVARE, bij de presentatie aanwezig was. Dieuwertje Mangeng is als begeleider bij Daelzicht en projectleider bij Hartenwensen werkzaam in de zorg. Ze werkt onder andere met mensen met een verstandelijke beperking.

Rouw en rouwverwerking

Op het moment dat Laila Wakrim en Dieuwertje Mangeng elkaar ontmoetten, was er meteen een spreekwoordelijke klik. Vanuit zowel hun eigen persoonlijke ervaringen als ervaringen op werkgebied besloten ze samen om een boek te maken voor kinderen, jongeren en mensen met een verstandelijke beperking. Dit om deze doelgroep en hun ouders, leerkrachten, coaches en anderen te ondersteunen bij het bespreken van het onderwerp rouw en rouwverwerking.

Opdrachten

Wat dit boek anders maakt dan andere boeken, is dat er opdrachten in staan. Na het voltooien van de opdrachten heb je veel geschreven of getekend over de overledene. Wat overblijft is een herinneringsboek aan die persoon. Op deze wijze blijft diegene voor altijd in je hart.

Troostkoffers

Tijdens het schrijven van het boek zijn er vanuit de omgeving vragen gesteld over rouwverwerking. Dit heeft ertoe geleid dat Laila en Dieuwertje een troostkoffer hebben gemaakt. De Rotaryclub Kerkrade heeft interesse getoond en bood sponsoring aan voor drie troostkoffers in de regio Kerkrade. Eén van de koffers is uitgereikt aan Kiki Huijnen als lid van het CVB van Onderwijsstichting MOVARE. Deze is bedoeld voor de leerkrachten in de regio Kerkrade. De overige koffers zullen door het ontwikkelplein van de bibliotheek Kerkrade en via Kerkrade gezond worden geadopteerd.

Koffers voor alle gezinnen

Als er een naaste is overleden ga je in een soort overlevingsmodus. Als je een gezin hebt, heb je zowel met je eigen verdriet als dat van je naasten te maken. Zeker als volwassenen wil je je eigen kind beschermen en helpen in het rouwproces. Alleen is de tijd er soms niet om zaken uit te zoeken rondom rouwverwerking. Om hierbij te ondersteunen zijn de troostkoffers ontwikkeld. De materialen van de troostkoffers kunnen worden geleend. Zo kan er gekeken worden welke boeken of materialen aanspreken.

Troostkoffer
Troostkoffer voor Kiki Huijnen
Cookieinstellingen