Een schoorsteenbrand: voorkomen is beter dan blussen

Foto: J. de Lange

Afgelopen vrijdag rukte de brandweer met spoed uit voor het blussen van een schoorsteenbrand in de Rosmolenstraat in de Sittardse binnenstad.

De brandweer was snel ter plekke en had de brand snel gedoofd.

Voor de pandeigenaar/bewoner is het vervolgens afwachten of en wanneer de kachel opnieuw aan mag. En dat is in de winter niet zo prettig, nog afgezien van de troep die het blussen van een schoorsteenbrand in een pand met zich mee kan brengen, zoals vervuiling door bluspoeder, rook- en roetschade. Als de troep is opgeruimd zal het rookkanaal eerst geïnspecteerd moeten worden en mag dat pas weer worden gebruikt na goedkeuring door de brandweer.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Vuur heeft een brandstof nodig. Bij een schoorsteenbrand wordt die brandstof gevormd door opgehoopt roet in het rookkanaal. De plakkerige teerachtige roetlaag kan vlam vatten, waardoor het rookkanaal zo heet kan worden dat het scheurt en lek raakt. Als een schoorsteenbrand niet tijdig wordt geblust kunnen zich daardoor rookgassen en vlammen in de woning verspreiden, met nog grotere schade tot gevolg.

Schoorsteenbrand kan eenvoudig worden voorkomen door het rookkanaal in de schoorsteen regelmatig te laten vegen door een erkend bedrijf. De frequentie waarmee dat moet gebeuren is afhankelijk van de brandstof die voor verwarming wordt gebruikt. Schoorstenen van houtkachels worden doorgaans meerdere keren per jaar gereinigd.

Voorkom een schoorsteenbrand en bestel tijdig de schoorsteenveger!

Cookieinstellingen