2019 was extreem droog én nat

<em>Droogte</em>
Droogte
Foto: SGN

Met alle regen van afgelopen maanden lijkt het misschien niet zo, maar 2019 was in delen van Nederland een heel droog jaar.

In het oosten en zuidoosten was voor het tweede jaar op rij sprake van een hoog oplopend neerslagtekort. Het contrast met het westen en noordwesten was groot. Zo viel in Noord-Holland op jaarbasis maar liefst 450 millimeter meer neerslag dan in Limburg, meldt Weeronline.

Twee achtereenvolgende jaren met extreme droogte zorgden voor zeer lage grondwaterstanden in het oosten. Bomen stierven af en het gras kleurde weer geel. Aan het eind van de zomer was vooral de Achterhoek gortdroog.

Tegenover de droogte eerder in het jaar staat de natte herfst. Vooral in het noordwesten viel meer neerslag dan gebruikelijk.

Desondanks is er op dit moment nog steeds sprake van een groot gemiddeld neerslagtekort, waar er normaal een overschot zou zijn. Er is ruim 500 mm nodig om de tekorten helemaal aan te vullen, en het vergt meerdere jaren met meer neerslag dan normaal om weer op een gebruikelijke grondwaterstand uit te komen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen