Carnavalsprogramma Societé Zitterd en sponsormedaille gepresenteerd

Foto: © Guus Queisen

Donderdagavond vond in de oude kapel van het voormalige Bisschoppelijke College St.-Jozef in Sittard een drukbezochte bijeenkomst plaats die was georganiseerd door Societé Zitterd.

De Stichting Societé Zitterd is het samenwerkingsverband van Optoch Kommitee Zitterd, Senaat van de Marotte Zitterd en de Auw Prinse Zitterd, dat naar eigen zeggen streeft naar een nieuwe dynamiek in de Zittesje Vastelaovend. Tijdens de drukbezochte bijeenkomst werden de genodigde sponsoren bijgepraat over het vastelaovesprogramma in Sittard, voor zover dat onder de vleugels van de stichting wordt georganiseerd.

Onder de activiteiten bevinden zich natuurlijk een aantal traditionele. Zoals de door de Senaat van de Marotte aan de nieuwe stadsprins aangeboden prinsenreceptie, die op zondag 19 januari wordt gehouden in het Forum.

De kinderoptocht (16 februari) en de grote carnavalsoptocht (23 februari) vinden zoals elk jaar weer plaats onder de regie van het Optoch Kommitee Zitterd. Voorzitter Peet van Erp liet weten dat de routes dit jaar voor beide optochten gelijk zullen zijn aan die van vorig jaar. En de sjörkarreoptoch (24 februari), die vorig jaar als ludiek side-event plaats vond ter gelegenheid van het 5×11-jarig jubileum van het Kommitee, krijgt dit jaar een vervolg. Verder verzorgt het OKZ weer lesprogramma’s op scholen met rondleidingen in de optochthal en vindt ook dit jaar weer het Kerkesprojek plaats. En de optochtdeelnemers kunnen zichzelf en de optocht bekijken tijdens de jaarlijkse filmavond in de optochthal (14 maart).

En ook het Gala Prinsenbal, dat door de Auw Prinse op 8 februari in schouwburg De Domijnen wordt georganiseerd ter ere van de stadsprins van Sittard – dit jaar is dat Thierry I (Dirkx) – is een van de bekende activiteiten die mede dankzij de sponsoren mogelijk is. “De kaartverkoop voor het bal loopt weer als een trein, wie nog geen kaartje heeft moet er écht heel snel bij zijn”, zo liet Bert Schurgers, voorzitter van de Stichting Gala Prinsenbal weten.

Een nieuwe activiteit dit jaar is de door de Auw Prinse georganiseerde Groosse Nómmer Zitting. Tijdens deze zitting op 25 januari in het Forum wordt de dan ex-prins Rob Goossens op kolderieke wijze bij de Auw Prinse ingelijfd. Paul Ruigt, voorzitter van de commissie die de zitting organiseert, liet weten dat het publiek wordt verzocht om – tenminste enigszins – verkleed naar die zitting te komen. “Het wordt een ouderwetse Zittesje vastelaovesaovend!”

Niet nieuw, maar wel onder regie van een nieuwe commissie, is publiekstrekker ’t Kanon van ’t Balkon, dat dit jaar op zaterdagnamiddag en -avond wordt gehouden op de Markt in Sittard. Om 23:11 uur draagt burgemeester Sjraar Cox voor de laatste keer in zijn hoedanigheid als burgervader de sleutel van de stad op het balkon over aan prins Thierry I. Voorzitter Günther Gach stelde daarbij het nodige spektakel in het vooruitzicht en prees de manier waarop de overdracht van dit sinds 2004 door Sjtadskapel ’t Trumke en ’t Tröötje georganiseerde evenement verloopt. Een dag eerder vindt op diezelfde Markt weer het Scholierencarnaval plaats.

De sponsoren kregen van ‘De Vastelaovend’ – gesymboliseerd door twee clowns – ieder een jaarorde van Societé Zitterd uitgereikt. Het ontwerp van deze medaille is van de hand van Jan Ruigt.

Over de keuze van de locatie voor de sponsoravond was nagedacht. “’t Awt Kleesj is niet zomaar gekozen”, zo liet Joep Wijnands namens de Societé Zitterd weten. “De metamorfose die dit historisch gebouw nu ondergaat en de komst van een hotel zorgen voor een nieuwe dynamiek. Dit staat symbool voor de nieuwe dynamiek van de Zittesje Vastelaovend”, aldus Wijnands.

Overzicht van door Societé Zitterd georganiseerde activiteiten

-----------   ----------------------   ----------------------   -----------------------
Datum         Evenement                Locatie                  Organisatie
-----------   ----------------------   ----------------------   -----------------------
19 januari    Prinsenreceptie          Forum                    Senaat
25 januari    Groosse Nómmer zitting   Forum                    Auw Prinse Zitterd
 8 februari   Gala Prinsebal           schouwburg De Domijnen   Auw Prinse Zitterd
16 februari   Kinderoptocht            centrum Sittard          Optoch Kommitee Zitterd
21 februari   Scholierencarnaval       Markt
22 februari   't Kanon van 't Balkon   Markt                    commissie Kanon
23 februari   Grote Optocht            centrum Sittard          Optoch Kommitee Zitterd
24 februari   Sjörkarreoptoch          centrum Sittard          Optoch Kommitee Zitterd
 4 maart      Filmavond                optochthal               Optoch Kommitee Zitterd

Societé Marotte

Cookieinstellingen