De Zachte Krachten in het oude Salviuskerkje

Foto:

Op zondag 9 februari 15:00 uur vindt in het oude Salviuskerkje in Limbricht onder de titel De Zachte Krachten een multidisciplinair programma plaats over werk en leven van Henriette Roland Holst.

De presentatie van een nieuwe bloemlezing uit haar dichtwerk, met muziek, voordracht en meer rondom deze grootste Nederlandse dichteres, schrijfster en socialistisch politica van de eerste helft van de vorige eeuw.

UItvoerenden
Simon Mulder – voordrachtskunstenaar; Marleen van Os-sopraan; Daan van de Velde – pianist;
Heleen Oomen – klarinettiste/ sopraan; Daphne Krijnen – actrice en Diede H. de Jong – acteur.

Henriette Roland Holst (1869-1952), de belangrijkste Nederlandse dichteres, schrijfster en socialiste van de eerste helft van de vorige eeuw, zou op 24 december 2019 150 jaar zijn geworden.

“De zachte krachten zullen zeker winnen in ’t eind” – zo begint een van de bekendste gedichten van Henriette Roland Holst. Ze droeg bij aan de ontwikkeling van het internationale revolutionair socialisme in Nederland, speelde een rol in de Spoorwegstaking van 1903 en in de door Troelstra beoogde (maar niet doorgezette) revolutie in 1918. Vanaf het begin van de vorige eeuw tot aan haar dood in 1952 had ze een groot publiek en werd ze beschouwd als de belangrijkste dichteres en schrijfster in het Nederlandse taalgebied.

Bij deze voorstelling wordt een nieuwe bloemlezing uit het dichtwerk van Roland Holst gepresenteerd. Voordrachtskunstenaar Simon Mulder, sopraan Marleen van Os en pianist Daan van de Velde dragen het programma. Simon Mulder draagt voor uit de nieuwe bloemlezing. Marleen van Os en Daan van de Velde voeren klassieke liederen uit op teksten van Henriette, Albert Verwey en Herman Gorter.

Er is een videoclip gemaakt over het leven van Roland Holst. Actrice Daphne Krijnen verschijnt als Henriette Roland Holst om de verzamelde ‘arbeiders’ toe te spreken.
Diede H. de Jong, Simon Mulder en Daphne Krijnen zullen een fragment brengen uit hun komende muziektheatervoorstelling Herman Gorter’s PAN, dat gaat over de opkomst en val van de Spoorwegstaking in 1903, waarin Roland Holst een grote rol speelde. Klarinettiste/sopraan Heleen Oomen leidt dit fragment in met Brittens Syrinx (een toespeling op de mythe van Pan en Syrinx) en brengt samen met de musici en de acteurs ook nog een tweetal liederen op teksten van Henriette Roland Holst en van Herman Gorter.

Deze voorstelling biedt zicht op de context van haar tijd. We zullen zien hoezeer mensen in het begin van de vorige eeuw dezelfde problemen, angst en hoop hadden als mensen nu, omdat zij – evenals wij nu – in een tijd van onthutsend snelle, technologische en maatschappelijke verandering leefden. Hieronder ziet u een trailer voor de voorstelling.

Entree: € 15,00; bij reserveren: € 12,50
Reserveren: [email protected] en via deze ticketlink
Meer informatie op www.feestderpoezie.nl en op Facebook
Locatie: Salviuskerkje, Platz 2, 6141 AT Limbricht;  telefoon 046 4588423
www.salviuskerkje.nl

Cookieinstellingen