Raad verwerpt motie SPA betreffende aanbestedingen evenementen

Wethouder Berry van Rijswijk
Wethouder Berry van Rijswijk
Foto: SGN

Een door de raadsfractie van SPA ingediende motie waarin de gemeenteraad wordt gevraagd te verklaren dat er aanleiding is om een enquête te houden over de aanbesteding bij de Oktoberfeesten is door een ruime meerderheid van de raad verworpen.

SPA-fractieleider Renet wijst in de motie op de wettelijke taak die de gemeenteraad heeft om het College van B&W te controleren, onder meer waar het gaat om het uitgeven van gemeenschapsgeld.

Mede op grond van een uitgebreid artikel in De Limburger – ‘De achterkant van het Oktoberfeest’ – wilde SPA in eerste instantie dat er een onderzoekscommissie ex artikel 155a Gemeentewet wordt ingesteld die tot taak heeft om alle feiten boven water te krijgen rond het aanbestedingsbeleid van de evenementen met inbegrip van verstrengeling van belangen. Om procedurele redenen is de tekst van de motie aangepast, zodat daarover – bij aanname ervan – in de komende raadsrondes gesproken kan worden en in de erop volgende raadsvergadering een besluit genomen kan worden.

Wethouder Berry van Rijswijk zei moeite te hebben met de negatieve insteek van de motie en hij liet verder weten deze motie een veel te zwaar middel te vinden. Ook verweet hij Renet niet met het indienen ervan te hebben gewacht totdat zijn op 6 januari over dit onderwerp ingediende artikel 43-vragen door het College zijn beantwoord. Daarvoor staat een termijn van 30 dagen en die is nog niet verstreken. De suggestie in de motie dat het College zaken in de doofpot zou willen stoppen werd dan ook beslist niet gewaardeerd.

Bovendien, zo voerde Van Rijswijk aan, komt het onderwerp binnenkort – in de rondes en in de raad in april en mei – uitgebreid aan de orde als het nieuwe evenementenbeleid wordt besproken.

Enkel SPA, PVV en de fractie Fredrix – samen 5 raadsleden – stemden voor, alle andere raadsfracties stemden tegen de motie.

Cookieinstellingen