Veroordeling en vrijspraak in zaak fataal verkeersongeval Echt

Rechtbank Roermond
Rechtbank Roermond
Foto: CC0

De meervoudige kamer voor jeugdstrafzaken in de rechtbank Limburg heeft op 4 februari het 17-jarige meisje dat 2 jaar geleden met een auto in Echt een dodelijk ongeval veroorzaakte, veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en een rijontzegging van 1 jaar.

De 31-jarige broer van het meisje, die de eigenaar was van de auto en die tijdens het ongeval bij haar in de auto zat, is vrijgesproken van het medeplegen van en de medeplichtigheid aan het veroorzaken van het ongeval.

Wat is er gebeurd?

Het meisje dat destijds 15 jaar oud was heeft zich volgens de rechtbank aanmerkelijk onvoorzichtig gedragen door met een te hoge snelheid te rijden op een smalle bochtige weg met bomen in de berm, terwijl het regende en terwijl ze nog niet oud genoeg was om een auto te mogen besturen. Hierdoor is het meisje in een bocht de controle over de auto verloren en met de auto tegen een boom gebotst. Op dat moment zaten 2 vriendinnen van het meisje in de auto op de achterbank. Eén van de meisjes is ter plaatse overleden; het andere meisje heeft zwaar lichamelijk letsel opgelopen. Zij heeft uitgebreid hersenletsel met blijvende gevolgen.

De broer van het veroordeelde meisje is vrijgesproken, omdat hij die avond keer op keer aan zijn zus heeft kenbaar gemaakt dat hij niet wilde dat zij in zijn auto reed. Deze broer, die verstandelijk beperkt is, heeft alles gedaan dat in zijn vermogen lag om zijn zus ervan te weerhouden toch te gaan rijden.

Cookieinstellingen