Vragen GroenLinks over aanwezigheid loden waterleidingen

Foto: CC0 via pxhere

Veel gemeenten – zeker 165 – weten niet of er binnen de eigen grenzen gebouwen staan met loden drinkwaterleidingen.

Dat meldde de NOS afgelopen week op basis van een enquête onder 217 gemeenten.

In 93 gemeenten is niet bekend of panden die door de gemeente zelf worden beheerd nog loden leidingen bevatten. Dat zou kunnen gaan om basisscholen en kinderdagverblijven. 39 gemeenten laten weten een onderzoek in te stellen.

De gemeente Utrecht maakte donderdag bekend dat in zes schoolgebouwen van voor 1960 verhoogde concentraties lood in het water waren gevonden. Bij een school zijn er waarschijnlijk loden leidingen aanwezig en van de andere scholen wordt dit nog nader onderzocht. Het zware metaal kan een gezondheidsrisico vormen voor baby’s en jonge kinderen.

Gemeenten als Utrecht en Rotterdam stelden onlangs een onderzoek in naar de aanwezigheid van dit soort leidingen in schoolgebouwen en kinderdagverblijven in de stad. Amsterdam meldde in november vorig jaar al dat het loden leidingen in gemeentepanden gaat vervangen.

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Sittard-Geleen heeft naar aanleiding van het onderzoek van de NOS vragen gesteld aan het College van B&W. De fractie wil graag weten of er in de gemeente gemeentelijke of andere gebouwen zijn met loden waterleidingen en of er loden leidingen voorkomen in de lokale basisscholen en kinderopvangen en kinderdagverblijven. Ook wil de fractie weten of de gemeente momenteel gebouwen onderzoekt op de aanwezigheid van loden waterleidingen of dat de gemeente van plan is om gebouwen daarop in de toekomst te onderzoeken. Tenslotte vraagt GroenLinks het Colege van B&W om de bevindingen van die onderzoeken actief te communiceren.

Cookieinstellingen