Bijzondere laatste raadsvergadering voor afscheidnemende burgemeester

Oud-burgemeester Sjraar Cox
Oud-burgemeester Sjraar Cox
Foto: Sittard-Geleen

Burgemeester Sjraar Cox neemt op 12 maart afscheid als burgemeester van Sittard-Geleen, waar hij in 2006 aantrad. De burgervader gaat met pensioen en blijft in Sittard-Geleen wonen.

Afgelopen donderdag zat Cox voor de laatste keer een reguliere raadsvergadering voor in de raadszaal van het gemeentehuis in Geleen.

Het werd een opmerkelijke raadsvergadering. Niet zozeer vanwege de haperende microfoons of omdat het de eerste raadsvergadering was met het (ver)nieuw(d)e College van B&W, maar wel vanwege twee nogal aparte moties. Zo diende Jack Renet namens SPA een motie van afkeuring in tegen voormalig wethouder Berry van Rijswijk vanwege zijn handelen inzake onderzoek naar het Oktoberfeest en deed de PVV een duit in het zakje met een motie van treurnis jegens de onlangs aangetreden wethouder Andries Houtakkers (CDA).

Burgemeester Sjraar Cox adviseerde SPA om de motie van wantrouwen jegens voormalig wethouder Berry van Rijswijk in te trekken. Volgens de burgemeester was het nog nooit vertoond dat er een motie van afkeuring werd ingediend tegen een wethouder nadat die zijn ontslag had ingediend. Bovendien vond de burgemeester het niet juist om een motie in te dienen tegen iemand die niet aanwezig was en zich daar uit hoofde van zijn functie ook niet meer tegen kon verdedigen. Het verzoek was aan dovemansoren gericht.

Renet gaf aan dat het hem niet om de persoon Van Rijswijk ging, maar om de functionaris. Die was volgens Renet in gebreke gebleven door de door hem gevraagde stukken over het Oktoberfeest te laat te leveren. Van Rijswijk zette Renet in zijn laatste raadsvergadering als wethouder nog in de hoek door hem – naar nu bleek onterecht – gebrek aan kennis van de reglementen aan te wrijven. Renet wilde met zijn motie bereiken dat het huidige College in het vervolg door raadsleden opgevraagde stukken tijdig levert.

De nog maar net aangetreden wethouder Andries Houtakkers weigerde de motie van Renet te steunen op basis van dezelfde overwegingen als die van de raadsvoorzitter. En dat kwam hem te staan op een door de PVV ingediende motie van treurnis. Diverse partijen lieten in hun stemverklaring over de door SPA ingediende motie blijken begrip te hebben voor het standpunt van Renet, maar steunden de motie niet omdat deze was ingediend tegen een voormalig wethouder, die zich daar niet meer tegen kon verdedigen.

En zo steunden enkel SPA en PVV de beide moties, die daarmee naar de prullenmand werden verwezen.

Cookieinstellingen