Een beetje begrip voor de boer alstublieft

Foto: CC0 H. Hach via Pixabay

Het is voorjaar, een voor de land- en tuinbouw razend drukke tijd. En dat betekent: meer landbouwverkeer, zowel op de weg als op het land.

De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond LLTB vraagt weggebruikers en recreanten in het buitengebied om begrip.

Het fraaie voorjaarsweer trekt, zeker nu er tijdens de coronacrisis weinig vertier buitenshuis te vinden is, veel mensen naar het buitengebied. En dat leidt soms tot irritaties tussen recreërende wandelaars, fietsers en hardwerkende landbouwers.

Recreanten maken gebruik van dezelfde smalle weggetjes in het landbouwgebied als de boeren. Die laatsten doen dat meestal met landbouwvoertuigen, maar soms ook met een gewone auto, waarvoor ze dan een ontheffing hebben voor het landbouwgebied waar normaal autoverkeer niet is toegestaan. En dat leidt tot irritaties bij wandelaars en fietsers, zo valt uit het LLTB-bericht op te maken.

Zo vertelt een agrariër uit Sittard-Geleen bij wijze van voorbeeld over een discussie met een aantal wandelaars, die weigerden hem met zijn tractor te laten passeren. “U mag hier helemaal niet komen met uw tractor,” kreeg hij nota bene op weg naar zijn eigen akker te horen. Natuurlijk mag die boer dat wel.

De LLTB pleit dan ook voor wat meer begrip van de recreant tegenover de boer, die gewoon zijn werk moet kunnen doen.

Cookieinstellingen