Voorjaar – is uw tuin al Waterklaar?

Foto: CC0 via Pixabay

Door het veranderende klimaat krijgen we steeds vaker te maken met hevige regenbuien en wateroverlast.

Tegelijkertijd zijn er ook perioden waarin het niet of nauwelijks regent en er niet eens water genoeg is om de tuin te sproeien. De campagne Waterklaar geeft handige tips voor het zuinig omgaan met regenwater. Heel eenvoudig, het hoeft niet veel te kosten én er is subsidie beschikbaar.

Begin bijvoorbeeld met het doorzagen van de regenpijp, zodat regenwater niet in het riool verdwijnt, waar het vervuild raakt. Zonde van het schone water, maar ook van het geld. Er wordt onnodig veel water gezuiverd. Dat brengt extra kosten met zich mee, waardoor u meer belasting (waterschapsheffing) moet betalen.

Zet een ton onder de regenpijp en u hebt altijd genoeg water om de tuin te verzorgen. Zorg er in elk geval voor dat regenwater uiteindelijk terecht komt waar het hoort: in de grond. De tegels in de tuin vervangen door gras helpt daar ook bij. Als regenwater de grond in kan, is de kans op uitdroging kleiner. Bovendien wordt het riool ontlast. En dát voorkomt weer wateroverlast.

Er zijn meer manieren om zuinig om te gaan met regenwater. Op de website waterklaar.nl staan ze allemaal op een rijtje. Daar leest u bijvoorbeeld hoe u een infiltratieplek aanlegt in de tuin.

Hoe kunt u subsidie aanvragen?

Bent u eigenaar van een woning van vóór het jaar 2000? Is die woning nog aangesloten op een regenwaterriool? Dan kunt u subsidie krijgen. Deze subsidie is maximaal 10 euro per vierkante meter ‘afgekoppeld oppervlak’. Wanneer u bijvoorbeeld een dak of verhard oppervlak van 40m² afkoppelt van het rioolstelsel en loost op eigen terrein bedraagt de subsidie hiervoor eenmalig €400.

Om de subsidie aan te vragen, gaat u naar de website www.sittard-geleen.nl. Zoek via het zoekvenster (bovenaan in midden) op subsidieregeling afkoppelen regenwater. Daar vindt u meer informatie en het aanvraagformulier voor de subsidie. Vul dit in en stuur het per post naar gemeente Sittard-Geleen, team P&O, Postbus 18, 6130 AA Sittard of per e-mail naar [email protected].

Na ontvangst neemt een van de medewerkers van de gemeente contact met u op om de maatregelen die u wilt nemen te bespreken. Een afspraak maken om bij u thuis te komen kijken of nader advies te geven kan ook. Heeft u vragen over de regeling? Bel dan met de gemeente op nummer 14046 of stuur een e-mail naar [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen