Aantal cybercrime-misdrijven in Limburg toegenomen met 29 procent

Foto: CC0 via Pixabay

In de provincie Limburg werden afgelopen jaar 159 cybercrime-delicten geregistreerd. In 2018 waren het nog 123 delicten.

Dat betekent een stijging van 29,3 procent. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Dutch-Tech Magazine, op basis van data van de politie over de afgelopen 8 jaar. Ook verschillen tussen gemeenten binnen Limburg werden in kaart gebracht.

Cybercrime delicten in Nederland

In 2019 werden in totaal 4.700 cybercrime-misdrijven geregistreerd. Dit komt neer op gemiddeld bijna 13 misdrijven per dag. Bijna 13 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder was afgelopen jaar slachtoffer van cybercrime. De meeste slachtoffers waren tussen de 15 en 25 jaar oud. Over het algemeen geldt ook; hoe ouder de groep, hoe minder slachtoffers.

Relatief weinig cybercrime-delicten in Limburg

Op provinciaal niveau zijn grote verschillen te zien in het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Noord-Holland had afgelopen jaar de meeste delicten (1.591). Ook Zuid-Holland (640) en Noord-Brabant (547) kenden relatief veel cybercriminaliteit. Zeeland kent, van alle provincies, het laagste aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Ook Limburg (159) en Flevoland (193) hadden een relatief veilig digitaal jaar.

Meeste Limburgse registraties in Heerlen en Venlo

Binnen Limburg had Heerlen afgelopen jaar te maken met de meeste cybercrime-misdrijven (28). Ook in Venlo (25) en Maastricht (19) waren er -binnen de provincie- relatief veel registraties. Kapelle (2), Tholen (2) en Noord-Beveland (2) kenden in Zeeland het laagste aantal cybercrime delicten. Bekijk hier alle gemeentelijke onderzoeksresultaten in Limburg.

Reacties