Meike, Sophie en Wendy Limburgse voorleeskampioenen

Foto: Cubiss

Op woensdag 3 juni zijn de drie Limburgse voorleeskampioenen bekendgemaakt. Het zijn Meike, Sophie en Wendy.

Dit jaar worden de kampioenen extra in het zonnetje gezet, omdat de finale vanwege corona anders was dan normaal!

Dit jaar werd de finale vanwege corona niet in de schouwburg gevierd. De regionale voorleeskampioenen hebben thuis een filmpje opgenomen terwijl ze voorlazen uit hun favoriete boek. Deze filmpjes zijn bekeken door de jury, bestaande uit Jacques Vriens (kinderboekenschrijver), Inge van Dongen (directeur bibliotheek Maas en Peel) en Frans Pollux (muzikant en schrijver). Juryvoorzitter Jacques Vriens: “Je mist de sfeer in de zaal, dat is natuurlijk heel jammer. Maar je kunt als jurylid de filmpjes terugkijken en dat is wel een voordeel. En mooi dat we nu toch de winnaar in het zonnetje kunnen zetten.”

De winnaars zijn op 3 juni thuis verrast met een beker, bloemen en confettikanon.

Groep 7-8

Meike Arends van basisschool Wyck uit Maastricht is Limburgse winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijden van groep 7 en 8. Meike las een fragment voor uit het boek Je zult van me houden van Astrid Sercu. Zij kreeg de beker uit handen van Jacques Vriens.

Jacques Vriens: “Winnaar Meike is de top van een heleboel deelnemers in Limburg! We vonden jou van alle kinderen de aller áller állerbeste. De jury ging helemaal mee in jouw verhaal!”

Meike: “Mijn advies? Lezen lezen lezen, vooral meer lezen!.”

Read2Me!

De Limburgse winnaar van de Voorleeswedstrijd Read2Me!, dé Voorleeswedstrijd voor brugklassers, is Sophie Elshof van Valuas Collega uit Venlo. Gedeputeerde Robert Housmans overhandigde de beker aan Sophie. Sophie zei eerder tegen een vriendin dat ze haar schoen zou opeten als ze zou winnen, ze had dit echt niet verwacht!

Gedeputeerde Housmans: “Taal is een bindmiddel in de maatschappij waarmee we verder kunnen. Ouders: lees voor! En voor kinderen, blijf lezen, je kunt je letterlijk in een boek verliezen en het is ontzettend leuk en ook nog goed voor de ontwikkeling!”

Directeur bibliotheek Venlo, Geja Olijnsma: “Het leek net of het haar eigen verhaal was. Heel goed ingeleefd.”
Pabo
Wendy van Nieuwenhoven van de Nieuwste PABO won de Limburgse finale van de pabo Voorleeswedstrijd! Wendy vertelt: “Lezen is de basis om de rest te begrijpen. En het is ontzettend leuk. Blijf allemaal lezen!”. Haar moeder herinnert zich: “Wendy ging al voorlezen aan haar zusje en oma, zelfs toen ze nog helemaal niet kon lezen.”

Uitreikingen gefilmd

Bekijk de beelden van de uitreikingen op: https://www.cubiss.nl/voorleeswedstrijden2020

Uniek

De landelijke organisaties hebben besloten geen landelijke finale te organiseren in verband met de maatregelen rondom corona. Veel provincies volgden dat besluit.

Cubiss organiseert de provinciale finales in Limburg en Brabant en laat ze ook dit jaar doorgaan. Cubiss Limburg en de Limburgse bibliotheken vinden voorlezen en lezen heel belangrijk.

Ze weten ook dat de kinderen flink geoefend hebben voor de finale. Ze hebben zich daarop verheugd. In nauw overleg met de landelijke organisatie is gelukkig een manier gevonden om toch de provinciale winnaars aan te wijzen.

Bijzondere kampioenen

Provinciaal voorleeskampioen worden van groep 7- 8 is heel bijzonder. Hiervoor heeft Meike het moeten opnemen tegen maar liefst 179 kinderen uit de provincie Limburg. Eerst op school, daarna in de kwart- en halve finales en vervolgens tijdens de provinciale finale. Maar liefst 13 kinderen stuurden een filmpje in.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.

De twee Limburgse pabo’s deden mee aan deze editie en organiseerden een eigen voorleeswedstrijd op school. De aankomende leerkrachten moeten kennis vergaren van kinder- en jeugdliteratuur, ze hebben een grote rol bij de leesontwikkeling van kinderen.

De Nationale Voorleeswedstrijd Read2Me! is dé Voorleeswedstrijd voor de brugklas. Met deze wedstrijd wordt het lezen onder jongeren in het voortgezet onderwijs bevorderd. Uit de 9 filmpjes die ingezonden zijn voor de provinciale finale, heeft de jury Sophie gekozen als Limburgse winnaar.

Meer weten

Wil je zelf gaan lezen of voorlezen? Ga naar je bibliotheek. Ze hebben er de meest prachtige materialen en ze helpen je uitzoeken welke boeken bij jou passen. Kijk op hun website voor de bijzonderheden rondom opening.

Cookieinstellingen