Advies aan Hoge Raad: handhaaf verbod op Satudarah

Foto: Jacob Hahury [CC BY-SA 2.0] via Wikimedia Commons

Het verbod op motorclub Satudarah moet gehandhaafd blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad, in de cassatieprocedure die de club heeft aangespannen tegen een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Het hof bevestigde vorig jaar in hoger beroep een uitspraak van de rechtbank, waarin de club verboden werd verklaard.

Het Openbaar Ministerie is de afgelopen jaren in civiele procedures ten strijde getrokken tegen diverse motorclubs, omdat deze broeinesten van criminaliteit zouden zijn en daarmee een gevaar voor de openbare orde. De rechter verbood behalve Satudarah onder meer ook clubs als de Hells Angels en No Surrender.

In april bekrachtigde de Hoge Raad het verbod op motorclubs Bandidos, maar in die zaak ving het OM gedeeltelijk bot: de lokale chapters (afdelingen) mogen blijven bestaan, omdat zij zelfstandige, informele verenigingen zijn en daarmee rechtspersonen zijn. Voor een verbod op de lokale chapters zou het OM telkens afzonderlijke verzoek tot verbodenverklaring moeten doen.

Ook Satudarah, opgericht in 1990, kent lokale chapters en drie zogeheten support clubs. Een daarvan, Yellow Snakes, is volgens de rechtbank een zelfstandige vereniging en valt niet onder het verbod. In hoger beroep heeft het hof bepaald dat de verbodenverklaring zich wel uitstrekt over de lokale chapters.

In de zaak rond No Surrender zal de Hoge Raad naar verwachting op 4 december uitspraak doen. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend voor de raad. In de Bandidoszaak adviseerde de AG het hoger beroep opnieuw te doen, maar de Hoge Raad volgde dit advies niet en besliste anders.

Dossier: Motorclubs
Cookieinstellingen