Centrum Waereldsjtad stuk schoner na zwerfvuilopruimactie

<em>Een deel van de 'zwerfvuiloogst'.</em>
Een deel van de 'zwerfvuiloogst'.
Foto: AZG/Michel van Dijke

Zaterdag vond op initiatief van Anti Zwerfafval Geleen, Schoon en Mooi Geleen en Duurzaam Sittard-Geleen een zwerfvuilopruimactie plaats in het centrum van Geleen.

Mede-initiatiefnemer Michel van Dijke over de actie: “Je kunt twee dingen doen: Klagen en de gemeente de schuld geven of meehelpen opruimen en de daders ter verantwoording roepen. Dat laatste is wat wij doen”. Of dat tot de daders doordringt valt echter slechts te hopen, want het achteloos wegwerpen van lege blikjes, flesjes, sigarettenpeuken en andere rommel in de openbare ruimte, waar we met zijn allen gebruik van maken, is een kwestie van desinteresse en gemakzucht. Het draagt echter niet enkel bij aan onveiligheidsgevoelens en verloedering van de openbare ruimte, maar ook aan de plastic soep in de oceanen en het brengt dieren in de problemen.

De actie werd een succes. Een flinke groep deelnemers meldde zich aan voor de actie, Zij kregen versterking van wethouder Leon Geilen en een aantal raadsleden van gob en DNA. De oogst: maar liefst 14 zakken vol opgeraapt zwerfafval. Blikjes, plastic flesjes en heel veel los rondzwervend plastic, sigarettenpeuken, batterijen en weggegooide parkeerkaartje zijn het meest geraapt. Het meest opvallende stuk zwerfaval was een stofzuigerslang die achter een stroomkast werd gevonden. Ook werd het nodige aan de corona-actualiteit te linken afval aangetroffen: plastic handschoenen, mondkapjes en heel veel rondzwervende papieren zakdoekjes.

zwerfvuilopruimactie Geleen
Deelnemers zwerfafvalopruimactie Geleen – Foto: AZG/Michel van Dijke
Cookieinstellingen