‘Holtum, een dorp om trots op te zijn’ vanaf 4 juli beschikbaar

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De deelwerkgroep ‘Cultuur & Erfgoed’ van de werkgroep Holtum 2.0 heeft de laatste hand gelegd aan een boek over het dorp.

boek HoltumHet boek is nu klaar, en heeft ‘Holtum, een dorp om trots op te zijn’ als titel gekregen omdat de makers écht trots zijn op hun dorp en op het gemaakte boek. “Wij hopen dat het boek een bijdrage eraan gaat leveren dat nog veel meer inwoners onze trots zullen delen, en willen daarom in principe ook één exemplaar per gezin in Holtum gratis aanbieden”, aldus de makers.

Het boek is voor iedere inwoner interessant. Het bevat veel uniek oud, maar ook nieuw fotomateriaal met informatie over de geschiedenis en het huidige Holtum en is door werkgroeplid Bas Smeets van het bedrijf Rockateer mooi vormgegeven. Het is niet alleen een uniek naslagwerk voor nieuwe(re) bewoners van ons dorp, maar zeker ook voor de mensen die er al lang wonen.

De lancering van het boek werd een tijd uitgesteld vanwege de coronacrisis. Een geplande dorpsbijeenkomst in het gemeenschapshuis kon en kan voorlopig niet door gaan en daarom is er een geschikt alternatief gezocht en gevonden. De familie Franssen, de nieuwe bewoners van Huize Holtum, die in de bijgebouwen sinds begin van dit jaar na een ingrijpende verbouwing hun bedrijf Porta da Vida exploiteren, schoot daarbij te hulp. Porta da Vida is een zorgaanbieder van dagbesteding, individuele/ambulante begeleiding, ondersteuning voor mantelzorgers, en biedt zorg aan ouderen en volwassenen die te kampen hebben met somatische en/of psychische en/of cognitieve beperkingen.

Op zaterdag 4 juli stellen zij tussen 11:00 en 15:00 uur hun locatie aan de Grote Dries 1 ter beschikking. De inwoners van Holtum kunnen daar dan hun boek afhalen en kunnen dan tevens onder het genot van een kop koffie/thee even een kijkje nemen in en om het gebouw.

Huize Holtum maakt van oudsher een belangrijk onderdeel uit van het dorp en is een van de parels is waar Holtum trots op is. In het boek wordt aan de historie van deze kasteelhoeve dan ook de nodige aandacht besteed.

‘Holtum, een dorp om trots op te zijn’ telt 114 pagina’s en behandelt enerzijds de historie van Holtum met veel oud fotomateriaal en anderzijds het huidige Holtum met een beschrijving van alle werkgroepen, verenigingen, alle Holtumse zelfstandigen en een opsomming wat er in de omliggende regio allemaal beschikbaar is aan relevante diensten en activiteiten. Tussendoor treft u heel veel kleurenfoto’s aan vanuit de lucht gemaakt met een drone, en allerlei prachtige opnames in het dorp zelf.

Wat maakt dit boek zo uniek?

Om dit boek te maken is veel werk verzet, zo vertelt de werkgroep. “Veel uitzoekwerk, veel contacten met alle Holtumse verenigingen en de meer dan vijftig ondernemers en zelfstandigen uit het dorp. Het maken van de indeling, volgorde en de lay-out. Maar ook de zoektocht naar financiering. Om de inhoud zo volledig mogelijk te krijgen hebben we de verenigingen, ondernemers en zelfstandigen geen financiële tegemoetkoming gevraagd om in het boek te worden opgenomen. En zoals al aangegeven wordt het boek maximaal verspreid onder de inwoners door het gratis ter beschikking te stellen. Door bijdragen van het Rabobank Coöperatiefonds, het dorpsplatform en de werkgroep Houtem Vreuger is het drukken ervan mogelijk geworden. Een vrijwillige bijdrage van inwoners om het gat in de begroting te dichten en de werkgroep ‘Cultuur & Erfgoed’ Holtum 2.0 te ondersteunen, is welkom maar geen verplichting.”

Een aantal exemplaren van het boek is gereserveerd als welkomstgeschenk voor toekomstige nieuwe bewoners.

Met het boek willen de makers ook graag reclame maken voor, en een wegwijzer zijn naar de Holtumse verenigingen en de in Holtum gevestigde zelfstandigen en ondernemers. Die vormen immers de onmisbare pijlers onder het gemeenschapsleven. “Kijk eens goed wat Holtum op dit gebied allemaal te bieden heeft. Maak er gebruik van, doe mee en kijk eerst of we het zelf niet al in huis hebben, voor iets buiten de dorpsgrenzen wordt gezocht,” zo roept werkgroep Holtum 2.0 de inwoners van het dorp op.

Reacties