Politie slingerde fors meer opgevoerde snor- en bromfietsen op de bon

Foto: CC0

De politie deelde in Limburg afgelopen jaar bijna twee keer zoveel boetes uit voor het opvoeren van brom- of snorfietsen dan het jaar ervoor.

In 2019 werden voor het rijden op een opgevoerde tweewieler in totaal 391 berijders van bromfietsen en snorfietsen op de bon geslingerd tegenover 196 in 2018.

Koploper is Maastricht. In de provinciehoofstad werden vorig jaar 247 boetes uitgedeeld; 224 keer betrof het een opgevoerde snorfiets en 23 keer een opgevoerde bromfiets. De Maastrichtse boetes waren samen goed voor een bedrag van bijna 28.000 euro.

Met de toename van het aantal bromfietsen en scooters is de politie ook vaker gaan controleren of scooters en bromfietsen wel voldoen aan de wettelijke eisen, bijvoorbeeld wat betreft snelheid en geluidsproductie. Als dat niet het geval is maakt de politie daarvan een melding bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dit betekent dat de scooter in de originele staat moet worden teruggebracht en opnieuw door de RDW moet worden gekeurd. De scooter heeft, totdat hij wordt goedgekeurd een WOK-status, het kentekenbewijs is ingetrokken en er mag niet mee worden gereden. Daarnaast wordt vaak ook nog een boete opgelegd.

De politie adviseert scooter- en snorfietsrijders dan ook om goed op te letten en ervoor te zorgen dat je scooter of snorfiets in orde is. “Voer je scooter niet op en hou je aan de toegestane snelheid. Ga veilig het verkeer in… in het belang van jezelf en die van andere weggebruikers.”

En wie rondrijdt op een opgevoerde scooter of brommer is per definitie niet verzekerd! Als met een opgevoerde scooter of brommer bij een ongeval schade aan anderen wordt toegebracht, dan is de verzekeraar wettelijk verplicht die schade aan het slachtoffer te vergoeden. De verzekeraar zal de vergoede schade vervolgens willen verhalen op de berijder van de opgevoerde bromscooter of snorfiets…

Cookieinstellingen