Remembrance Service live te volgen via internet

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Morgen is het Klaprooszondag, de zondag die het dichtste ligt bij de datum van Armistice Day: 11 november.

Op 11 november 1918 kwam er met een wapenstilstand een einde aan de Eerste Wereldoorlog. De Britten herdenken sindsdien op die datum alle militairen die in de gewapende strijd omkwamen.

In Sittard-Geleen zijn diverse Britse militairen begraven die in onze regio in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld tijdens de bevrijding. Op Klaprooszondag worden deze militairen ook in onze gemeente herdacht. Dat gebeurt normaliter met een drukbezochte en indrukwekkende oecumenische dienst in de St. Petruskerk en aansluitend met een kransleggingsplechtigheid op de Brits militaire begraafplaats aan de Kromstraat in Sittard.

Het zijn evenwel roerige tijden, zo schrijft de Stichting Oorlogsgraven Comité Sittard. “Graag hadden we velen van u gezien bij onze jaarlijkse herdenkingsdienst dit weekend, maar ook het Oorlogsgravencomité Sittard ontkomt niet aan alle COVID-restricties. We ontmoeten elkaar dus helaas niet in de kerk of op de begraafplaats.” Om de gevallen Britse militairen toch te kunnen herdenken wordt er in een kleine besloten kring in de Grote Kerk een plechtige herdenkingsdienst gehouden. De kransleggingsplechtigheid op de militaire begraafplaats gaat niet door, omdat het daar niet mogelijk is om onderling voldoende afstand te bewaren. Zaterdagochtend werd bij de Brits militaire graven een korte herdenkingsplechtigheid gehouden en werden rozen en ‘poppies’ bij de graven gelegd. Dat gebeurde ook bij de graven in Born en Grevenbicht.

  • De Remembrance Service in de Grote Kerk is zondag 8 november vanaf 10:00 uur live te volgen op www.rk-kerken-sittard.nl.
Cookieinstellingen