Spijker uit 1921 reed historische route van Nijmegen naar Susteren

Vrijdag vertrok een bijzondere auto voor een bijzondere rit van Nijmegen naar het station in Susteren.

Die bijzondere auto was een oldtimer met het kenteken DM-34-37: een originele Nederlandse Spijker, daterend van 30 juni 1921.

De rit was bijzonder omdat Spijker de route Nijmegen – Sittard vice versa in 1920 gedurende 36 dagen zo’n beetje non stop aflegde om een betrouwbaarheids- en afstandsrecord te kunnen vestigen en daarmee het etiket ‘de Nederlandse Rolls Royce’ recht te doen. Tussen 27 november 1920 en 1 januari 2021 reed Spijker ruim 30.000 kilometer en nam daarmee het record over van Rolls Royce, dat eerder in eenzelfde tijdsbestek 24.000 kilometer had kunnen afleggen.

Even was het nog spannend of de fraaie 2260 kilogram zware oldtimer het einddoel zou halen, want in Roermond traden er technische problemen op en weigerde de 6-cilinder Maybach-motor dienst. Het bleek een probleempje met de brandstoftoevoer te zijn en toen dat was verholpen draaide de motor weer als een zonnetje. Tegen 16:00 uur werd alsnog de eindbestemming van deze dag bereikt.

Van dit type Spijker, de C4 Torpedo, zijn er nog twee of drie over. De Spijker die gisteren de route van Nijmegen naar Susteren aflegde verkeert – inclusief zijn aluminium motorkap – nog geheel in originele staat.

Cookieinstellingen