Lockdown verlengd tot 9 februari

Foto: CC0

Premier Mark Rutte maakte vanavond tijdens een persconferentie over de coronapandemie bekend dat de lockdown met drie weken wordt verlengd tot 9 februari.

De reden daarvoor is dat de besmettingscijfers niet hard genoeg zijn gedaald om een versoepeling van de maatregelen mogelijk te maken. Daarbij uitte hij zijn grote zorgen over de veel besmettelijkere Britse variant, die inmiddels ook in ons land is opgedoken en die in Groot-Brittannië en in Ierland inmiddels tot dramatische situaties leidt.

Over het instellen van een avondklok, om daarmee samenscholing van jongeren en huisbezoek zoveel mogelijk af te remmen, wordt advies gevraagd van het OMT (Outbreak Management Team).

In het onderwijs verandert voorlopig niets, wel onderzoekt het kabinet of basisscholen en kinderopvang twee weken eerder open kunnen dan 9 februari. Dit omdat sluiting van de scholen en kinderopvang tot veel problemen leidt voor kwetsbare kinderen.

Rutte riep verder op om zeker tot en met maart niet op reis te gaan en enkel buitenlandse reizen te ondernemen als dat wegens familieomstandigheden of zeer zwaar wegende zakelijke belangen echt niet anders kan. Want elke buitenlandse reis is een gevaar, zowel voor de reiziger als voor zijn of haar omgeving.

Wel gloort er met de komst van het vaccin licht aan het einde van de tunnel, sprak coronaminister De Jonge. Als eersten zijn de medewerkers in de acute zorg gevaccineerd. Onder medisch personeel is de animo voor het vaccin zeer hoog. Vanaf 18 februari komen gehandicaptenzorg en de verpleeghuizen aan de beurt. Hij verwacht dat – als alles meezit – iedereen in de herfst kan zijn gevaccineerd.

De premier liet verder weten dat de ministers Koolmees, Hoekstra en Wiebes zich momenteel buigen over aanvullende steunmaatregelen ten behoeve van het bedrijfsleven.

Reacties