College: enquête om draagvlak naamswijziging gemeente te peilen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op 9 juli werd de door de PVV ingediende motie over ‘Draagvlak naamswijziging gemeente’ aangenomen door de gemeenteraad van Sittard-Geleen.

Het idee daarachter is dat de inwoners van Sittard-Geleen zich eerst uitspreken over de vraag of een naamswijziging wenselijk is, vooraleer daar, zoals het coalititeakkoord wil, serieus werk van wordt gemaakt.

Door vaststelling van de motie heeft de raad verzocht om de technische mogelijkheid te onderzoeken van een volksraadpleging voor een naamswijziging van de gemeente, als aanvulling op de komende landelijke verkiezingen.

Het college van B&W ziet echter in een enquête een beter middel voor draagvlakmeting dan een volksraadpleging in de vorm van een referendum. Bij vaststelling van de Toekomstvisie 2030 kan worden besloten óf een volkspeiling moet worden opgestart en welke vorm die volgens de raad dient te hebben. Daarnaast is het niet wenselijk gelijktijdig met de Tweede Kamerverkiezingen een volkspeiling over draagvlak voor een naamswijziging te houden. Vanwege de coronamaatregelen is de organisatie van en communicatie over de verkiezingen richting inwoners een enorme uitdaging. Een extra vraagstelling tijdens deze verkiezingen is dus niet wenselijk, zo stelt het College van B&W.

Cookieinstellingen