Het Laagland herontdekt vergeten verhaal over voetbalramp in Sittard

Foto: regisseur Dönci Bànki

Theatermaker Dönci Bànki van Het Laagland regisseert op 4 mei, tijdens Theater Na De Dam, de bewegingstheatervoorstelling ‘Het vergeten gras’.

Hij laat zich daarbij inspireren door een haast vergeten Sittards verhaal over de grootste voetbalramp uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Deze voorstelling wordt gespeeld op de plek waar deze ramp zich op 19 november 1944 afspeelde: de Baandert.

Het Laagland is op zoek naar verhalen van nabestaanden én naar spelers (12-18 jaar) die willen meewerken.

Verhalen en spelers gezocht voor locatietheater op 4 mei

Op 19 november 1944 spelen De Sittardse Boys tegen Maurits uit Geleen, op het terrein van de Baandert. Een wedstrijd voor het goede doel, die veilig leek, gezien Zuid-Limburg al bevrijd was. Totaal onverwacht sloeg het noodlot toe. Een granaataanval. Tien minuten lang. Het exacte aantal doden is tot de dag van vandaag onbekend, maar zeker is dat er ook kinderen bij waren.

Dankzij die ene gebeurtenis werden deze jonge dromers nooit volwassen. Die dag was de grootste voetbalramp uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Geen concreet woord erover in pers. Het was tekenend voor de toenmalige oorlogssituatie.

En nu? Hoe zit het met de oorlogen van nu? Nog steeds zijn er onwerkelijke werelden waarin kinderen, jongeren en ouderen plots anoniem uit ons leven weggerukt worden. Welke kinderen spelen er nu wedstrijden om te vergeten? Dönci Bànki maakt met talentvolle jonge spelers tussen de 12 en 18 jaar een indrukwekkende bewegingstheatervoorstelling, óp locatie in de buitenlucht. Voor het project is Het Laagland nog op zoek naar jonge spelers. Meer informatie en inschrijven kan, tot 15 maart, via www.hetlaagland.nl.
Verhalen & achtergrond
Theatermaker Dönci Bànki is ook op zoek naar verhalen van nabestaanden. Die mogen zich melden via [email protected]. De theatermaker benadrukt dat hij de verhalen mogelijk ter inspiratie gebruikt en niet als letterlijke anekdotes, noch het exácte verhaal van de ramp gaat vertellen in de voorstelling. Hij reflecteert de verhalen juist op de wereld van nu en kiest voor de vorm bewegingstheater: “Ik ben fysiek theatermaker. In mijn voorstellingen vormt het lichaam het uitgangspunt. De gevoelens en associaties die de gepresenteerde beelden oproepen, vertellen als het ware het verhaal aan het publiek.” Daarnaast komt het thema voor Dönci op een bijzondere manier erg dichtbij. “Mijn moeder overleeft op 11 november 1944, slechts 8 dagen voor de ramp in Sittard, een bombardement op haar huis in Roermond. Haar jongere broertje en zusje komen hierbij om.”

In het werk van de theatermaker is oorlog een vaker terugkerend thema. Zo maakte Dönci in 2019 samen met de Limburgse Koor School de de jeugdopera ‘Brundibar’, die origineel in de Tweede Wereldoorlog werd uitgevoerd door Joodse kinderen in concentratiekamp Theresienstadt.

Theater Na De Dam

‘Het vergeten gras’ wordt op 4 mei om 21:00 uur live gespeeld. Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten, ook dit jaar ondanks alles, meer dan 500 jongeren in ruim 40 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Het publiek zal sowieso kunnen meekijken via een livestream. De aanwezigheid van een kleine hoeveelheid live publiek is afhankelijk van de coronamaatregelen die te zijner tijd gelden. Er kan vanaf begin april voor ‘Het vergeten gras’ gereserveerd worden via www.hetlaagland.nl.

Cookieinstellingen