Inspraak over ESCS-locatie ‘proces voor de bühne’

<em>Voormalige ECSC-locatie</em>
Voormalige ECSC-locatie
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vrienden van de Schwienswei en Actiegroep Omwonenden Schwienswei vinden dat de gemeente gemaakte afspraken over inspraak over het voormalige ESCS-terrein niet nakomt.

Mondige en kritische inwoners van de gemeente kwamen in actie nadat ze volledig onverwacht met een plan voor een mogelijke invulling van het braakliggend voormalige ESCS-terrein werden geconfronteerd: daar wordt mogelijk een eco-leisurepark, een vakantiepark gerealiseerd.

De tegenstribbelende inwoners worden vertegenwoordigd door Vrienden van de Schwienswei en de Actiegroep Omwonenden Schwienswei, die onlangs twee kritische petities met samen 2500 handtekeningen tegen de plannen met de ESCS-locatie overhandigden aan wethouder Meekels.

De actievoerders sturen nu een brief aan de gemeenteraad. Daarin geven zij onder meer aan dat in twee gesprekken met de wethouder is erkend dat het gemeentebestuur de inspraak van haar inwoners niet op de juiste manier heeft georganiseerd door dit aan de projectontwikkelaar over te laten.

Volgens de actievoerders stemde de gemeente in die gesprekken in met het verzoek om de inspraak op de juiste wijze te organiseren en allereerst te richten op de vraag welke bestemming het ESCS-terrein moet krijgen en niet op de plannen voor de bouw van een vakantiepark (want daarmee lijkt er immers al voor een bestemming te zijn gekozen).

De actievoerders vallen nu over het feit dat de gemeente zich niet aan haar woord houdt, want dat blijkt uit de manier waarop de inspraak wordt gepresenteerd: die is erop gericht om aan de projectontwikkelaar een aantal randvoorwaarden te kunnen meegeven waarmee bij de verdere invulling van het project rekening gehouden moet worden.

Met andere woorden: de inspraak is toch niet gericht op de vraag welke bestemming de inwoners van de gemeente het liefste voor het terrein zouden willen zien. Daarnaast is de online enquête ook nog eens fraudegevoelig, want hij kan meerdere keren worden ingevuld door dezelfde bezoeker. En daarmee is de uitkomst ervan onbetrouwbaar, zo stellen Vrienden van de Schwienswei en de Actiegroep Omwonenden Schwienswei: “Inspraak van inwoners, één van de belangrijkste pijlers van het coalitieprogramma van dit College, lijkt in dit dossier verworden tot een regelrecht proces voor de bühne.”

Reden voor de actievoerders om de gemeenteraad op te roepen om ervoor te zorgen dat de belangrijke mening van de inwoners gehoord en serieus wordt genomen.

Cookieinstellingen