Sloop voormalig pand V&D voor eind dit jaar van start – zonder overlast

Foto: SGN

De aanbestedingsprocedure van de sloop en (her)ontwikkelopgave inclusief het ‘Huis aan de Markt’ wordt naar verwachting op 15 december dit jaar afgerond.

Dat meldt het College van B&W in een brief aan de gemeenteraad. Eerder werd verwacht dat deze procedure medio oktober zou zijn afgerond, maar vanwege de omvang van het project heeft de gemeente gekozen om een Europese aanbestedingsprocedure met selectiefase en gunningsfase te doorlopen.

De sloop van het huidige V&D gebouw en herontwikkeling van de locatie, inclusief het Huis aan de Markt, wordt in de markt aanbesteed in één Europese Aanbesteding. Zo wordt de integraliteit gewaarborgd, kan de ontwikkelaar/bouwer ‘op maat’ slopen en eventueel gebouwdelen laten staan die zij wil gebruiken voor de nieuwe ontwikkeling. Tevens biedt dit kansen om ook het circulair gebruik van de materialen die vrijkomen bij de sloop van het huidige complex, integraal onderdeel van de uitvraag te laten zijn.

Partijen die in een eerder tijdspad ook al eens vrijblijvend plannen hebben ingediend voor de herontwikkeling van het V&D pand, krijgen uiteraard ook de gelegenheid om zich in te schrijven op deze Europese aanbesteding. Omdat het een Europese aanbesteding betreft, mag de gemeente als opdrachtgever deze partijen niet al proactief benaderen.

Subsidie Provincie Limburg

Om zeker te zijn van provinciale cofinanciering moet vóór 31 december van dit jaar aan een aantal voorwaarden te zijn voldaan. Zo moeten de fysieke werkzaamheden op de locatie dan zijn gestart. Maar omdat de maand december voor de lokale ondernemers in de Sittardse binnenstad een belangrijke maand is voor de omzet zullen vóór 31 december van dit jaar uitsluitend geluidsarme werkzaamheden binnen in het leegstaand gebouw worden uitgevoerd. Daarbij valt te denken aan het op een circulaire manier kleinschalig strippen van het pand. Voor deze werkzaamheden is geen sloopvergunning nodig en er wordt mee voldaan aan de voorwaarde dat de werkzaamheden voor het einde van dit jaar gestart moeten zijn.

Door op de locatie een nieuwe bestemming te leggen haalt de gemeente in totaal 12.000 vierkante meter retailvloeroppervlak uit de markt. Het op de locatie te realiseren Huis aan de Markt moet de gemeente in staat stellen om haar rol als netwerkende en participerende overheid uit te voeren. Het biedt ruimte om opgavegericht samen te werken, zowel intern als extern. Het Huis aan de Markt wordt de centrale locatie voor de representatie van de gemeente. Daarbij moet het een gevoel van gemeenschap uitstralen en vormt het tevens het democratische hart van de gemeente, waar het bestuur, medewerkers, inwoners, ondernemers en partners elkaar kunnen ontmoeten. Het is géén werklocatie voor bestuurders en ambtenaren van de gemeente.

Het is de bedoeling dat de volgende functies deel gaan uitmaken van het Huis aan de Markt: raadszaal, flexcafé met aanlandplekken voor overleg en flexwerken, vergaderruimten die ook gebruikt kunnen worden voor fractieoverleg en commissievergaderingen, trouwlocatie en de voorgenomen nieuwe locatie voor Visit Zuid-Limburg met Experience Center.

Cookieinstellingen