Stadspartij wil vanwege WBTR collectieve aansprakelijkheidsverzekering

Foto: CC0 via Pixabay

Vanaf 1 juli moeten verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen, de WBTR.

Daarmee wil de wetgever het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen verbeteren. De WBTR bevat regels over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid van het bestuur. Als aan die verplichtingen niet wordt voldaan, kunnen bestuursleden en toezichthouders aansprakelijk gesteld worden. In een aantal gevallen zelfs hoofdelijk aansprakelijk!

Daardoor ontstaat er behoefte aan een aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders van verenigingen en stichtingen. De premie daarvoor beloopt tussen de 400 en 600 euro per jaar en dat is voor een kleine vereniging een groot bedrag. Die die daarom mogelijk van een dergelijke verzekering af, wat grote gevolgen kan hebben voor de meestal vrijwillige bestuursleden. Ook kan de wet ertoe leiden dat mensen huiverig worden om binnen een vereniging of stichting een bestuursfunctie te vervullen.

Reden voor de Stadspartij om middels een brief aan het College van B&W hiervoor aandacht te vragen.

De Stadspartij Sittard-Geleen-Born zou graag zien dat de gemeente Sittard-Geleen een collectieve verzekering afsluit, zodat de kosten per deelnemende vereniging of stichting lager uitvallen, waardoor de drempel voor het afsluiten van een verzekering wordt verlaagd.

Verder vindt de Stadspartij het van belang dat alle verenigingen en stichtingen in de gemeente kennisnemen van de WBTR en de consequenties die de wet voor bestuursleden met zich meebrengt. Daarom vraagt de Stadspartij de gemeente om de verenigingen en stichtingen te helpen controleren of zij op 1 juli 2021 aan WBTR voldoen om zo mogelijke problemen te voorkomen.

Cookieinstellingen