Gedeeltelijke sloop gebouw Scouting Sint Jozef vordert

22 sep 2021, 18:10 Nieuws
het deels gesloopte clubgebouw van scouting sint jofef
Er komt schot in de sloop- en wederopbouwwerkzaamheden van het clubgebouw van Scouting Sint Jozef aan de Molenweg in Sittard.
Een nog altijd onbekende dader stichtte vorig jaar in de nacht van 14 op 15 februari brand in het gebouw, dat daarbij aanzienlijke schade opliep.
Voordat de feitelijke wederopbouw van het clubgebouw kan starten wordt er eerst gesloopt totdat het karkas van het gebouw over is. Het nieuw op te trekken gebouw wordt voorzien van goed geïsoleerde muren, een goed geïsoleerd dak en geïsoleerde beglazing.
Het was een grote wens van Scouting Sint Jozef het vernieuwde gebouw geheel klimaatneutraal te maken, maar daarvoor ontbreken de middelen. Er is onvoldoende geld voor een goede vloerisolatie en er moet nu noodgedwongen worden gekozen voor een conventionele gasgestookte HR-verwarmingsinstallatie.
Kort na de brand werd weliswaar een crowdfundingactie op touw gezet om de nog ontbrekende middelen voor een duurzaam en klimaatneutraal clubgebouw bijeen te brengen, maar van de beoogde 40 mille is tot nu toe zo’n 30 procent opgehaald. Ten gevolge van de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebracht hielden met name bedrijven de hand op de knip. De meeste tot nu toe ontvangen giften hebben dan ook een particuliere oorsprong. “Als elke inwoner nou eens één euro zou doneren… maar helaas werkt het zo niet,” aldus voorzitter Rob Roomans van Scouting Sint Jozef.

Gemeenteraad vraagt ruimhartige opstelling van College van B&W

De raadsfracties van PvdA en GroenLinks dienden met steun van D66 en VVD tijdens de raadsvergadering van 14 juli de motie ‘Red Scouting Sint Jozef uit de brand’
in. Die motie werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Scouting Sint Jozef ziet dan ook vol belangstelling uit naar het voorstel van het College van B&W om de scouting te steunen. Dat voorstel wordt – gelet op de in de motie genoemde termijn – nog deze maand verwacht.
Scouting Sint Jozef geeft overigens aan open te staan voor samengebruik van het clubgebouw met anderen. Voorzitter Roomans hoopt dat het gebouw komend voorjaar in gebruik genomen kan worden.