Slagwerkensemble Philharmonie Sittard presenteert ‘Da parte’

<em>Slagwerkensemble Philharmonie</em>
Slagwerkensemble Philharmonie
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op zaterdag 20 november aanstaande geeft het slagwerkensemble van de Philharmonie onder leiding van Frank Marx om 20:00 uur een concert in de Sint Petruskerk (grote kerk) in Sittard.

Door afscheid te nemen van de geijkte paden, zich te laten inspireren door andere muzikale culturen en een brug te slaan tussen muziek en wetenschap is de niet-alledaagse compositie ‘Da parte’ ontstaan. ‘Da parte’ is een compositie van Verklanking, een samenwerkingsverband tussen componist Vincent Cox, wetenschapper Tim Leufkens en dirigent Frank Marx. Samen met blazers van de Philharmonie, zangsolisten en Vocaal Ensemble Quint uit Venlo onder leiding van Esther Zaad neemt het slagwerkensemble de toehoorder mee in een muzikale ervaring waarbij het maatschappelijke thema depressie op een wetenschappelijke wijze verklankt wordt.

De depressie verklankt

Wetenschap en muziek inspireren elkaar al eeuwenlang. Bekende componisten als Mozart en Bartok hebben veelvuldig wiskundige aspecten in hun composities verwerkt. Tijdens het concert ‘Da parte’ wordt het thema ‘depressie’ op een bijzondere wijze verklankt. Een depressie is niet zomaar een dipje. Bij een depressie staat iemand iedere dag opnieuw op met een somber gemoed dat de hele dag aanwezig is. Het is een verlies in interesse in de mensen en dingen om je heen en het beïnvloedt je volledige dagelijkse leven en je omgeving. Bijna één op de vijf volwassen Nederlanders krijgt volgens het Trimbos Instituut ooit in het leven te maken met depressie. En bij veel mensen kan een depressieve episode regelmatig terugkeren. Mensen met een depressie vinden het lastig om een gesprek over hun aandoening te starten, en familie en vrienden mijden het onderwerp om de ander niet te kwetsen. Middels het concert ‘Da parte’ willen de muzikanten een bijdrage leveren om deze vicieuze cirkel te doorbreken, want een depressie kan ons allemaal overkomen. Door erover te praten kan iemand met een depressie voorkomen dat de klachten uitgroeien tot een onoverkomelijk probleem. Als we de ziekte bespreekbaar maken, dan staat iemand met een depressie er niet meer alleen voor.

‘Stare da parte’

Ter voorbereiding op de compositie en om zich zo goed mogelijk in te kunnen leven in de klachten die mensen met een depressie hebben, is men op zoek gegaan naar verhalen van mensen die depressief zijn. Eén persoon omschreef haar depressie als het aan de kant staan van de samenleving. Ze voelde alsof ze niet meer meedeed en slechts observerend aan de kant van de bezigheden van haar familie en vrienden stond. In het Italiaans is dat ‘stare da parte’ van waaruit de titel voor dit concert ontstaan is.

In de compositie worden verschillende symptomen van depressie verklankt. Uiteraard komen de neerslachtige gevoelens en het verlies in interesse in de dagelijkse bezigheden aan bod, maar ook wat minder bekende symptomen als verstoorde concentratie, slaapproblemen en gewichtsschommelingen. De teksten die gebruikt zijn in ‘Da parte’ zijn een combinatie van citaten van mensen met een depressie en een beschrijving van het taboe rond de ziekte. De kritische vraag ‘waarom is iemand met een gebroken been anders dan iemand met een gebroken psyche?’ wordt enkele keren gesteld.

Meer dan alleen slagwerk

In ‘Da parte’ krijgen naast het slagwerkensemble ook hout- en koperblazers, sopraanzang en koorzang prominente rollen. Tevens levert Claudia Couwenbergh als sopraan een bijdrage aan dit concert.

Het slagwerkensemble van de van de Philharmonie toont met ‘Da parte ‘ opnieuw zijn muzikale veelzijdigheid en kwaliteit aan. Eerdere uitvoeringen zoals ‘Somnophonography’, ‘Phrenology’ en ‘Science’ werden door het publiek met veel enthousiasme en hoge waardering ontvangen. Ook dit concert zal de toehoorder weer meenemen naar een unieke ervaring waarin muziek en wetenschap bij elkaar worden gebracht in de serene omgeving van de Petruskerk in Sittard.

Kaarten voor dit bijzondere concert kosten 12,50 euro en zijn te koop via de website van de Philharmonie: www.philharmonie.nl.

Cookieinstellingen