Vaste Prik Sittard-Geleen ruimde vorig jaar 8 ton zwerfvuil op

Vandaag vierde Vaste Prik Sittard-Geleen zijn eerste verjaardag. De krachtenbundeling van zwerfvuilruimers begon een jaar geleden in de beruchte Oligstraße tussen Sittard en Tudderen (D).

Hier werd toen ruim 1400 kilo illegaal gedumpt afval geraapt. Vandaag was dat met 80 kilo een heel stuk minder. “Het besluit door burgemeester Norbert Reyans van Gemeinde Selfkant om de straat af te sluiten voor verkeer heeft zeker geholpen. Je ziet wel dat in de omgeving meer zwerfvuil ligt. Hier hebben we naast de Oligstraße ook geplandeld met vijftien deelnemers, die in totaal 260 kilo hebben verzameld. Bijzondere vondsten waren een gouden ketting met horloge, een gasfles, stukken vloerbedekking en heel veel blikjes, en ander plastic. Opvallend is dat er steeds minder plastic flesjes op straat liggen. Wel zien we meer fastfood verpakkingen die gewoon midden op straat worden gedumpt,” aldus initiatiefnemers Melle van Buren en Michel van Dijke.

Afgelopen jaar heeft Vaste Prik een aantal succesvolle acties in de gemeente georganiseerd. Zo was er de Clean Up March van Sittard naar Geleen, Operatie MooiMakers, CarnAfval – plandelen in carnavalsoutfit en van 27 december tot en met 9 januari de Grijp- & Knijpweken. Daarbij gaven zich naast de bekende plandelaars vier gezinnen op om in de kerstvakantie hun buurt op te ruimen. Alle acties samen leverden maar liefst 8000 kilo aan opgeruimde rommel op.

Van Dijke: “We hebben nu in totaal 80 geregistreerde mensen die individueel of samen in groepsverband zwerfvuil opruimen in de gemeente Sittard-Geleen en die zo de omgeving schoner maken. Dus de olievlek die we willen creëren op het gebied van zwerfvuilruimen binnen onze gemeente werkt gewoon”.

Vlak voor de start gaven van Buren en van Dijke aan dat alle Plandelaars de Helden van onze tijd zijn. “Een Held bereidt zich altijd goed voor op het ergste en geeft niet op bij het zien van al dat vuil op straat of in de natuur. Van wat we nu bijeengaren hebben wij, maar ook een volgende generatie positief voordeel. Laten we er wederom een succesvol Prikjaar van maken”.

 

vaste prik
Plandelaars van Vaste Prik Sittard-Geleen
Cookieinstellingen