Limburg kiest Jacobuskerk in Hunsel als beste buurtinitiatief van 2021

Foto: Kern met Pit Limburg

In de landelijke wedstrijd Kern met Pit worden bewonersgroepen uitgedaagd om hun idee voor hun buurt of wijk in één jaar te realiseren.

Na een jaar hard werken om hun droom te realiseren, presenteerden zaterdag 22 januari alle Kern met Pit buurtprojecten hun resultaten. In Limburg streden 13 projecten mee naar het beste initiatief, de Limburg Trofee.

Alle 13 geslaagde Limburgse deelnemers kregen 22 januari voormiddag het predicaat ‘Kern met Pit’ en 1.000 euro thuisbezorgd. Een vakjury en het Nederlandse publiek (via internetstemmen) bepaalden gezamenlijk wie dit jaar in Limburg naar huis is gegaanmet de Limburg Trofee én nog eens 1.500 euro extra.

Feestlijke bekendmaking

KNH Limburg organiseerde voor deze feestelijke bekendmaking opnieuw een onlinebijeenkomst. Dit vanwege de coronamaatregelen. Het bekendmaken en uitreiken van de trofee gebeurde door Gouvrneur Emile Roemer. De 12 provinciale trofeewinnaars gaan door naar de landelijke finale van Kern met Pit tijdens het We doen het Samen! Festival op 25 juni 2022. Daar maken zij kans op de Gouden Pit van 3.000 euro.

Over Kern met Pit

Sinds de start van Kern met Pit, ruim 40 jaar geleden, zijn er duizenden lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM-foundation, wat zorgt voor een enorme boost. Zo zijn er al heel veel dromen voor de buurt waargemaakt!

Tijdens een Zoom bijeenkomst die 20 januari 2022 plaatsvond zijn in Limburg 15 nieuwe projecten gestart voor de wedstrijd om de Limburg Trofee die begin 2023 wordt uitgereikt.

Jacobuskerk in Hunsel is de winnaar van de Limburg Trofee

De vakjury voor de Limburg trofee van Kern met Pit Limburg heeft als winnaar van de Limburg trofee 2021 vastgesteld het project ‘Informering en uitstraling van de Jacobuskerk in Hunsel’, Jacobusstraat 14, 6013RK in Hunsel, Leudal. Op zaterdag 22 januari om 16:00 uur reikte de Gouverneur van Limburg E. Roemer bij de Jacobuskerk de Limburg Trofee uit aan de werkgroep Jacobus de Meerdere.

De jury vond het dit jaar moeilijk om een keuze te maken. Er waren dit jaar, ondanks alle coronabeperkingen, veel goede projecten die elkaar qua kwaliteit niet veel ontliepen. Uiteindelijk is gekozen voor het project Informering en uitstraling van de Jacobuskerk in Hunsel in de gemeente Leudal.

Toelichting
Het project betreft het inrichten van een ontmoetingsplek voor de bewoners van Hunsel en voor de circa 1000 pelgrims naar Santiago de Compostella die jaarlijks de Jacobuskerk bezoeken.
Al het werk is uitgevoerd door een grote groep vrijwilligers (circa 50 uit een gemeenschap van 900 mensen). Deze groep vrijwilligers wordt aangestuurd door de werkgroep Jacobus de Meerdere. Deze werkgroep heeft binnen de gemeenschap van Hunsel vele verbindingen gelegd onder andere met het kerkbestuur en de schutterij. De restauratie van de kerk is onder leiding van de werkgroep al in 2017 begonnen. Daarna is begonnen met de herinrichting van de omgeving van de kerk, het Kern met Pit project is daar onderdeel van. De behaalde resultaten van dit Kern met Pit project zijn:

  • De buitenzijde van de kerk is opnieuw ingericht met elementen van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella;
  • De daarbij behorende beplanting is aangelegd;
  • Een toilet voor bezoekers van de kerk is gerealiseerd;
  • Een infozuil met de mogelijkheid om informatie te ontsluiten met QR-codes is geïnstalleerd;
  • Ook is er gaande dit Kern met Pit project op basis van een KNHM/Arcadis -adviestraject gestart met de herinrichting van de begraafplaats, die meer in het landschap wordt ingepast en tevens gaat dienen als extra ontmoetings- en bezinningsplek.

Dit project heeft de cohesie binnen het dorp aanmerkelijk versterkt en verdient met recht deze bijzondere prijs. De jury prijst het bijzonder karakter van dit project, de betrokkenheid van de lokale gemeenschap, de verbetering van de directe leefomgeving, de zelfwerkzaamheid, de duurzaamheid en de continuïteit van het bereikte resultaat.
Het viel de jury op dat dit project, ondanks de kleine gemeenschap, zeer hoog gescoord heeft bij de publieksjury ( 499 internetstemmen).
Opvallend is verder, dat de 13 projecten in provincie Limburg samen 23 procent behaalden van alle stemmen die in de 12 provincies samen zijn uitgebracht.

Nicole Ramaekers-Rutjens, voorzitter KNHM Limburg, reikte vervolgens de originaliteitsprijs van €250,00 aan het project

Natuurlijk Spelen en Bewegen in Mook

Dit project, dat nog stevig in de steigers staat, kreeg ook veel waardering van de vakjury en de publieksjury. Het wist op een zeer originele manier via een filmpje de warme belangstelling van de jury te vangen.

Toelichting
De werkgroep Natuurlijk Spelen en Bewegen is opgericht met het doel om in het dorp drie speeltuinen van natuurlijke materialen te realiseren. Deze speeltuinen gaan dienen als plekken voor ontspanning, spel en ontmoeting voor kinderen, ouders en ook ouderen. De werkgroep heeft gekozen voor 3 speeltuinen vanwege de verkeersituatie in Mook. Voor de gemeente Mook en Middelaar was dit het eerste breed opgezette burgerinitiatief. Het was voor beide kanten wennen aan elkaar. De werkgroep verdient alle lof voor het doorzettingsvermogen en de inzet van de kennis en kunde van de deelnemers om de plannen concreet te maken, te communiceren en er instemming voor te krijgen. De gemeente mag trots zijn op de gedrevenheid van de initiatiefnemers en op het groeiende inzicht dat dit voor de gemeente een unieke kans was, die de volle steun verdiende.

De vakjury Kern met Pit Limburg is als volgt samengesteld:
Voorzitter: Nicole Ramaekers-Rutjens, burgemeester van Gulpen-Wittem en voorzitter KNHM Limburg
Leden: Birgit op de Laak, burgemeester van Nederweert en voorzitter Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL);
Matthé van Baalen, Global leader performance driven engineering bij Arcadis;
Jan Smeelen, voormalig directeur/plv. Secretaris bij Provincie Limburg;
Damon Aminabadi, donatie-adviseur VSB-fonds voor Limburg en Gelderland.

Cookieinstellingen