Raymond Partouns veilig terug na fietstocht On A Bike 2 Unite

Foto: SGN

Raymond Partouns fietste zaterdagmiddag rond 13:00 uur in Geleen de wielerbaan op voor de laatste kilometer van een 900 kilometer lange fietstocht.

Onder de noemer On A Bike 2 Unite besloot Partouns een fietstocht langs de stadions van alle Nederlandse Eredivisieclubs te maken. Daarmee wilde hij zijn steun aan Oekraïne vorm geven. De keuze om per fiets de stadions te bezoeken is voor voetbalfan Partouns een logische. Sport verbroedert immers en vanuit die gedachte riep hij alle Eredivisieclubs en alle andere sportverenigingen op om hem vlaggen en shirts toe te sturen, liefst voorzien van een vredesboodschap. Hij wil alle verzamelde vlaggen bij wijze van vredesboodschap ophangen langs de Pools-Russische grens.

Partouns liet geen gras over zijn plannen groeien, want hij vertrok daags na de aankondiging van zijn tocht tijdens de op Aswoensdag gehouden Vredesmars voor Oekraïne in Geleen. Dat leidde er aanvankelijk toe dat er tijdens de eerste dagen weinig aandacht voor zijn tocht was, maar eenmaal in de oostelijke helft van het land beland groeide die aandacht dagelijks. Het meest onder de indruk was Partouns van de ontvangst bij Go Ahead Eagles in Deventer en bij Vitesse in Arnhem.

De zwaarste dag was de dag waarop hij van Alkmaar naar Lelystad fietste. Omdat de Afsluitdijk tot 1 april van dit jaar wegens groot onderhoud is afgesloten voor alle verkeer moest hij een flink stuk omrijden om bij SC Cambuur in Leeuwarden te geraken. Op de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad werd hij die dag 28 kilometer lang getrakteerd op een krachtige tegenwind (zuidoost Bft 4-5). Goed om 28 kilometer lang stevig af te zien op een normale fiets, zonder enige vorm van trapondersteuning.

Bij zijn terugkeer in Geleen werd Partouns onder meer opgewacht door wethouder Leon Geilen, die hem complimenteerde met zijn actie en die hem namens het gemeentebestuur een grote vlag van de gemeente Sittard-Geleen cadeau deed.

Cookieinstellingen