Vanaf woensdag extra boosters beschikbaar van Janssenvaccin

Foto: CC0 via PxHere

Mensen die geprikt zijn met het vaccin van Janssen kunnen vanaf woensdag een afspraak maken voor een extra booster.

Om medische redenen is dat niet noodzakelijk, zegt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Mensen kunnen daarvoor kiezen om meer vrijheden te hebben als ze naar het buitenland reizen.

Het vaccin van Janssen leverde aanvankelijk al volledige bescherming met één prik. Toen er later de mogelijkheid kwam om een boosterprik te nemen, konden mensen hun tweede prik halen. Sommige landen, waaronder Duitsland en België, verlangen echter dat mensen drie prikken hebben gekregen. Die mogelijkheid bood Nederland vooralsnog niet. Volgens Kuipers kunnen zo’n 450.000 Nederlanders zo’n prik krijgen.

Landen bepalen hun eigen regels als het gaat om het toelaten van mensen tot bijvoorbeeld de horeca. Hoewel in Nederland de coronapas bijna nergens meer gebruikt wordt, is dat elders in de Europese Unie anders. “Dat heeft ook te maken met de lokale epidemiologische situatie”, zegt Kuipers daarover. Toch vindt hij dat de landen “echt moeten streven naar een volledige uniformering van al deze regels”. “Dat geldt hiervoor, maar ook bijvoorbeeld voor de duur van het vaccinatiebewijs of herstelbewijs.”

Minister Kuipers zegt desgevraagd niet bezorgd te zijn over de hoge besmettingscijfers die momenteel dagelijks gemeld worden. Dat was voorzien, zegt hij. “De aantallen besmettingen waren al vrij hoog. Desalniettemin hebben we sterk versoepeld. We wisten dat vrijwel zeker het aantal besmettingen omhoog zou gaan. Tel daarbij op dat het precies carnaval was en de wintersportvakantie, dan zie je dit gebeuren.”

De besmettingen leiden niet tot problemen in de ziekenhuizen. Wel kampen veel organisaties met veel ziekteverzuim. Op sommige plekken is de uitval “echt aanzienlijk”, en leidt die ertoe dat de roosters niet meer gevuld kunnen worden. Om die reden benadrukt Kuipers dat het belangrijk is dat mensen zich aan de quarantaine- en isolatieregels houden als ze ziek zijn of in contact zijn geweest met iemand met corona.

Cookieinstellingen