Actiegroep Wij Schwienswei zegt vertrouwen in College van B&W op

<em>Een deel van de voormalige ESCS-locatie</em>
Een deel van de voormalige ESCS-locatie
Foto: SGN

Actiegroep Wij Schwienswei heeft andermaal het vertrouwen opgezegd in het College van B&W van Sittard-Geleen.

Voor het nu nog braakliggende voormalige ESCS-terrein presenteerde de gemeente twee denkrichtingen: die van natuur, cultuur, rust en ruimte en die van natuur en landschap met intensiever gebruik. Die laatste heeft de voorkeur van het College van B&W, omdat daarmee de mogelijkheid tot behoud van een zwemvoorziening in Sittard openblijft als een derde partij mogelijkheden ziet om het zwembad te exploiteren, al dan niet in combinatie met andere in het gebied te ontplooien activiteiten.

Actiegroep Wij Schwienswei kreeg tijdens een bijeenkomst in november afgelopen jaar, waarop de gemeente de Natuur- en Landschapsvisie voor het gebied presenteerde, de toezegging van wethouder Meekels dat de door de actiegroep gepropageerde derde variant in het beslissingsproces mee wordt genomen.

In die derde variant wordt de voormalige ESCS-locatie toegevoegd aan het eraan grenzende natuurgebied de Schwienswei en zou het beheer daarvan moeten worden overgedragen aan bijvoorbeeld Natuurmonumenten. Verder zou met behulp van vrijwilligers het buitenzwembad van De Nieuwe Hateboer geëxploiteerd moeten worden en zouden er allerlei subsidiemogelijkheden moeten worden onderzocht die deze derde variant voor de toekomst van de ESCS-locatie mogelijk kunnen maken.

In december vroeg Smart Property aan het College of er nog steeds een kans bestond om op de voormalige ESCS-locatie een eco-vakantiepark te kunnen realiseren. In antwoord daarop gaf het College op 23 december 2021 aan een voorkeur te hebben voor variant 2, natuur en landschap met intensiever gebruik (… zoals bijvoorbeeld met een vakantiepark met zwembad). Tevens werd daarin vermeld dat het aan de gemeenteraad is om allereerst een beslissing te nemen over de Natuur- en Landschapsvisie. Daarin zit sinds de bijeenkomst in november ook die derde variant, zoals aangedragen door Actiegroep Wij Schwienswei. Maar omdat die derde variant niet door het College is genoemd in zijn antwoord aan Smart Property voelt de actiegroep zich niet meer serieus genomen en zegt ze het vertrouwen op. “Wij Schwienswei zegt het vertrouwen op in het college van B&W van Sittard-Geleen en trekt zich terug uit de gezamenlijke haalbaarheidsstudie naar het Beter Plan voor de Schwienswei: een Grote Schwienswei mét zwembad (de zogenaamde derde variant oftewel Denkrichting 3).”

Gemeentelijk woordvoerder Maarten de Kever laat weten dat voor de belangstelling van de kant van Smart Property enkel het bestaan van de tweede variant relevant is.

Welke van de drie varianten straks wordt gekozen is aan de gemeenteraad. Als de keuze daarbij niet valt op variant twee zal Smart Property ongetwijfeld afhaken.

Cookieinstellingen