Smart Property lanceert website over Heerlijckheid De Graven

<em>Een deel van de voormalige ESCS-locatie</em>
Een deel van de voormalige ESCS-locatie
Foto: SGN

Smart Property heeft de website natuurlijksittard.nl gelanceerd met informatie over Heerlijckheid De Graven.

Onder die naam wil Smart Property op de voormalige ESCS-locatie aan de Sportcentrumlaan in Sittard een ‘uniek eco-belevingspark’ realiseren. De huidige bestemming van het gebied is ‘bebouwd gebied, maatschappelijk’.

Sinds de sloop van sporthal, het hotel en conferentiecentrum, gebouwen voor studentenhuisvesting en de onderwijsaccommodaties van de CIOS-opleiding ligt het terrein braak. Het gebied grenst aan natuurgebied de Schwienswei.

De gemeenteraad moet eerst nog beslissen over de Natuur- en Landschapsvisie die voor het gebied is opgesteld. Daarin staan twee denkrichtingen geformuleerd: die van natuur, cultuur, rust en ruimte en die van natuur en landschap met intensiever gebruik. Op aandringen van actiegroep Wij Schwienswei is daar een derde variant aan toegevoegd: toevoegen van de voormalige ESCS-locatie aan de Schwienswei en met behulp van vrijwilligers openhouden van het openluchtbad van zwembad de Nieuwe Hateboer.

Als de raad kiest voor de tweede denkrichting zou realisatie van het door Smart Property gepresenteerde eco-belevingspark een kans maken.

Smart Property zegt met Heerlijckheid De Graven een natuur inclusieve economische meerwaarde voor Sittard-Geleen, haar ondernemers en inwoners te willen realiseren:

  • een openbaar park, dus voor iedereen toegankelijk;
  • met aanvullende aanplant van bomen, dus geen ontbossing;
  • met behoud van een openbaar zwembad met bezoekerscentrum;
  • met aanleg van nieuwe wandelpaden;
  • met aanleg van nog meer waterpartijen;
  • met aanleg van pluk- en kruidentuinen;
  • met aanplant van fruitgaarden;
  • met attractieve eco-vakantielodges, circulair en energieneutraal;
  • met nestkasten en insectenhotels en
  • de realisatie van een boeiend natuurbelevingspad voor kinderen.

Volgens Smart Property wijken bovenstaande uitgangspunten niet af van de standpunten en wensen van actiegroep Wij Schwienswei. Wij Schwienswei zal het met die stelling ongetwijfeld niet eens zijn.

Smart Property voert verder aan dat er een zwemaccommodatie aanwezig blijft waaraan de gemeente qua exploitatie niet hoeft bij te dragen. Verder vallen voor de gemeente de jaarlijkse onderhouds- en beheerskosten van de ESCS-locatie weg en komt er een einde aan overlast van oneigenlijk gebruik van en sluikstort op het terrein. Verder stelt Smart Property dat de gemeente door het eco-vakantiepark jaarlijks meer dan 2 miljoen euro aan belastinginkomsten (waaronder toeristenbelasting) zal innen. Heerlijckheid De Graven betekent bij 53.000 unieke gasten per jaar ook een spin-off naar de lokale winkeliers en horeca en draagt verder bij aan de naamsbekendheid van Sittard-Geleen.

Zie ook:

Cookieinstellingen