De manier waarop de wet Waarde Onroerende Zaken (WOZ) werkt is verouderd en consumenten worden daardoor gedupeerd, meent de Vastelastenbond.
Die roept ertoe op dat het huidige systeem voor belasting van de waarde van huizen en ander onroerend goed op de schop gaat.
Zo wijst de bond erop dat de wetgeving ingewikkeld is en is er weinig duidelijkheid voor burgers hoe de gemeente tot een bepaalde waarde is gekomen. “Nu mist er vaak een onderbouwing van de
WOZ-waarde en dat is jammer”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert. Daardoor is het ook lastiger om te weten of je bezwaar moet maken. Doe je dat wel, dan moet dat binnen zes weken terwijl de gemeente daarna veel meer tijd heeft om te reageren. Sommige doen daar volgens de Vastelastenbond wel een jaar over en dat verschil is vreemd. Beide periodes zouden gelijk moeten worden getrokken, meent de bond.
Ook zou het proces om tot een WOZ-waardering te komen veel sneller kunnen, meent de bond, waardoor burgers veel eerder weten waar ze aan toe zijn. Dat komt omdat de wet uit 1994 stamt en de methode daarna niet meer is aangepast. “Het principe van de wet is goed, maar met de techniek en software van nu kan het proces vereenvoudigd en meer gestroomlijnd worden”, aldus Wolfert.
Tenslotte zou het goed zijn als alle gemeenten hun burgers zouden toestaan in twaalf termijnen te betalen. Nu is dat vaak nog acht. “Als je in januari al weet wat het bedrag is, kun je in die maand al de eerste incasso sturen. Zo verspreid je de kosten beter en dat komt zeker burgers met een kleine beurs ten goede.”